Het riesico van betweterschap
09 november 2023 
2 min. leestijd

Het riesico van betweterschap

Heel soms hebben we betweters aan de telefoon.

Dat zijn klanten die het allemaal beter weten dan wij. Dan vertellen ze ons bijvoorbeeld dat we arbodienst 'Om het hoekje' in onze top 3 moeten zetten, omdat ze daar zulke goede verhalen over hebben gehoord of dat hun boekhouder heeft verteld dat het een goede arbodienst is.

En als we dan zeggen dat dat vast zo is, maar dat het niet kan, omdat die arbodienst niet gecertificeerd is en zij een mkb-bedrijf zonder OR zijn... Omdat je als mkb-bedrijf namelijk geen contract met een niet-gecertificeerde arbodienst mag afsluiten... Dan zeggen ze dat dit onzin is.

Whokee dan.

Van de week hadden we ook weer een betweter aan de lijn, het was een advocatenbureau. 

Dat gesprek ging over de Riesico's van deze organisatie. Inderdaad, met een extra e ja, want het ging over de RI&E, kort voor Risico- inventarisatie en evaluatie.

Deze klant had iets van 200 man op kantoor en wilde zo'n goedkoop mogelijke RI&E, want alle aanbieders deden toch hetzelfde. Geen idee waar die advocaat deze wijsheid vandaan had, maar ze was nogal stellig.

Toen we doorvroegen, bleek er ook nog een bedrijfsrestaurant te zijn. Maar daarvoor hoefde er geen RI&E uitgevoerd te worden, want in het restaurant werkten maar 5 medewerkers. Dus dat was niet relevant, voegde ze er aan toe.

Je zou van een advocaat iets intelligenters verwachten. Want als er ergens risico's zijn op bedrijfsongevalletjes, dan is het wel tussen de snijmachines, koksmessen en dampende soeppannen.

Want, stel nu dat jouw kok drie vingers van zijn hand er per ongelukje afsnijdt bij een bedrijfsongevalletje en daardoor zijn werk nooit meer kan doen. En stel nu dat jij net als dat advocatenkantoor het niet nodig vindt om de RI&E op orde te hebben.

Dan ben je daarvoor aansprakelijk. 

Praktisch gezien, stel dat de kok 25 is en nog 40 jaar moet werken, dan kan dat zomaar betekenen dat je 40 jaar het loon mag doorbetalen.

Ik hoor je zeggen: "Dat geldt niet voor mij, want ik heb een verzuimverzekering!" Droom rustig verder, want ergens in de kleine letters staat, dat er alleen wordt uitgekeerd als jij je arboverplichtingen op orde hebt. Heb je dat niet, dan wordt er niet uitgekeerd. 

En dan heb ik het nog niet - met alle respect - over de schaamteloosheid waarmee degene die over geld gaat in jouw organisatie een paar honderd euro besparen belangrijker vindt, dan het welzijn en beschermen van medewerkers tegen bedrijfsongevallen. 

Of het nu ongelukken met een scherp mes zijn, de torenhoge werkdruk, agressie, gevaarlijke stoffen of machines, of simpelweg destructief leiderschap.

Genoeg zo Bob. Tot zover de berisping van vandaag. Ik denk trouwens ook dat die voor jou helemaal niet nodig is, want ik weet zeker dat jij de veiligheid van je medewerkers voorop stelt.

Mocht je toch twijfelen, of is het alweer even geleden dat je de RI&E hebt gedaan, ga dan gewoon even naar onze RI&E pagina, vul de vragenlijst in en we helpen je snel bij het vergelijken en vinden van de beste aanbieder om die risico's in kaart te brengen. 

Vind voor mij de beste RI&E aanbieder >>>