Nuk Yul, ofwel het land van De Draak, is een van de armste landen ter wereld.
Grote kans dat jij zometeen voor je bammetje kaas bij de lunch meer uitgeeft dan een inwoner van dit dwergstaatje in een week verdient.
En toch werd het nietige Buddha koninkrijkje Bhutan ineens wereldnieuws. Binnen twee weken werd het koploper in de strijd tegen corona. Het land was namelijk in staat binnen twee weken al haar inwoners te vaccineren.
Als je onze gezondheidsdemissionair dag in dag uit ziet stuntelen met ons eigen prikbeleid, dan vraag jij het je vast ook af.
Hoe het kan dat een derdewereldland binnen twee weken al zijn inwoners kan vaccineren, terwijl wij ons gedragen als lamme eendjes die weinig meer doen dan de hele dag kwaken?
Eigenlijk is dat heel simpel. Het heeft allemaal te maken met een duidelijk doel, of noem het ambitie.
Want in Bhutan staat het geluksgevoel van haar inwoners bovenaan in de Grondwet.
Je hebt als burger van Bhutan het grondwettelijk recht om gelukkig te zijn.
En het is de plicht van de overheid om daar een bijdrage aan leveren. Bijvoorbeeld met goede gezondheidszorg.
Ik weet niet wat jij ervan vindt, maar ik vind dit prachtig. Het is een ambitie waar niemand tegen kan zijn en tegelijkertijd word je er ook een beetje ongemakkelijk van.
Want hoe zorg je dat iemand die ernstig ziek is gelukkig is? Of iemand die geen geld heeft voor een dak boven zijn hoofd of een warme maaltijd? Of een oude-van-dagen die al veertien maanden opgesloten zit in een tehuis?
En als je zo’n ambitie stelt, moet je natuurlijk wel echt in actie komen. Het moet geen loze belofte zijn, maar een stip op de horizon waar je keihard voor gaat knokken.
De kans dat wij nuchtere Hollanders geluk ook in de Grondwet zetten is best klein. Maar je kunt zo’n gedurfde ambitie wel prima vertalen naar je eigen organisatie.
Veel organisaties gebruiken daarvoor KPI’s. Maar de meeste HR-professionals komen dan niet verder dan het ziekteverzuim. En dat moet dan meestal omlaag.
Maar kom op zeg, HR is toch wel iets meer dan alleen je verzuimpercentage?
Wat ik ook vaak zie zijn ellenlange excelsheets met allemaal KPI’s . De bedrijfsars moet twaalf uur per week ergens zitten, of alle beoordelingsgesprekken moet gevoerd zijn vóór 31 mei.
Er zijn veels teveel KPI’s, ze zijn meestal nogal vaag geformuleerd en gaan eigenlijk alleen maar over processen.
Kom op zeg, HR is toch meer dan een procesbewaker?
En zeg eens eerlijk? Krijg je het er warm van? Of koud? Schuurt het, wordt iemand ongemakkelijk als ie zijn beoordelingsgesprekken niet heeft gevoerd en ingevuld in jouw systeempje??
Mwah, nou nee, niemand binnen jouw organisatie loopt er echt warm voor, en zeker niet jouw directie.
Want dit soort HR KPI’s gaan helemaal niet over ambities.
Maar het ergste is misschien nog wel dat zo’n mega excelsheets vol KPI’s je schijnzekerheid geeft. Je hebt een dashboard met allemaal stoplichten en die staan dan op groen. En dat het MT dan zegt: “Alles groen, niets meer aan doen.”
Dus stel nu dat je de ambities van jouw organisatie opnieuw zou mogen formuleren en dat het dan niet om het zoveelste cijfertje gaat, maar om iets wat daarboven ligt?
Om iets wat je zeker niet zomaar kunt bereiken. Dus niet een vinkje op je to-do lijst, maar een grote harige langetermijndoelstelling.
Wat zou je dan zeggen? Zeg je bijvoorbeeld, net als een grote industriële werkgever die ik vorige week hielp bij zijn arbo- en preventiebeleid, dat je vol gaat inzetten op het werkvermogen van je werknemers?
Of wil je dat niemand binnen jouw organisatie nog een burn-out krijgt?
Waarbij je je realiseert dat dit automatisch betekent, dat je het vanaf nu om meer draait dan veiligheidsschoenen of sta-zitbureaus. Dat het nu ook gaat om het privédomein van die werknemer, omdat burn-out bijna altijd een combinatie is van werk en privé.
Maar dat je ook beseft, dat dit betekent dat echt niet iedereen in staat is 100% te presteren. En dat je dit dan gaat accepteren.
Of misschien durf je net als Bhutan toch te gaan voor werkgeluk? Omdat je al iets verder bent en weet dat gelukkige werknemers beter presteren, minder verzuimen, zorgen voor minder verloop en tientallen procenten extra bijdragen aan jouw winst en omzet.
Ik ben benieuwd. En daarom heb ik een vraag voor je.
Welke ambities heb jij als HR-professional neergezet voor jouw bedrijf. Durf je je nek uit te steken? Waar ga je voor?
Wil je me jouw ambities mailen?
Wil je meer weten over KPI’s? Waarom bijvoorbeeld de gemiddelde HR afdeling bijna altijd verzuim als KPI heeft en waarom dat je dat zelden iets oplevert?
Bestel dan de speciale masterclass over HR KPI’s. Deze maand schaf je deze met 50% korting aan. Je betaalt geen € 125,– maar slechts € 62,50.
Bestel de masterclass over KPI’s met 50% korting
Je kunt ook kiezen voor een membership op BG magazine Plus. Dan ga je samen met een kleine groep andere HR-professionals elke maand aan de slag met een HR-thema.