Ooit woonde ik in een huis met de geesten.
Het was een huis van een paar honderd jaar oud op een van de Amsterdamse grachten en de geschiedenis zat van het hoogste gipsen plafond tot aan de verzakte fundering.
Als je 's avonds op je luie bank lag, kon je ze boven vaak horen dralen. Slepende benen en soms zelfs wat gebonk, maar als je ging kijken was er niets te zien. Terwijl de naargeestigheid toch bijna als een mistige schim door het plafond zakte.
En als je 's nacht piepie moest machen, stonden ze vaak gezellig naast je, nog net geen boe te roepen, of kreeg je het op sommige stukken van de gang ineens verrekte koud, met mierentietjes en al.
Wat er precies op die plek gebeurd is, weet ik niet, maar echt een lekker sfeertje had dat huis niet. Ook al stond het op een van de mooiste plekken van Mokum.
In veel bedrijven dolen ook spoken rond.
Van een vorige ceo of zo, of erger nog: van jouw voorganger.
Maar ook van medewerkers die blijven roepen dat ze iets al 10 of soms zelfs 20 jaar zo doen en daarom niet hoeven te veranderen.
Of een collega die de sfeer op zo'n schimmige manier verziekt, dat mensen er nachtmerries van krijgen terwijl ze gewoon klaarwakker zijn.
Jouw taak als HR-strijder is om erachter te komen wat er dan precies aan de hand is.
Soms zijn de signalen zo helder, dat zo'n bedrijfsgeest gewoon bij het koffieapparaat in vol ornaat staat te oreren.
Maar veel vaker is het toch een kwestie van luisteren naar de momenten dat je kippenvel krijgt of je een koude wind voelt, terwijl de deur gewoon dicht zit.
Jij hebt als HR-strijder vast wel eens de vraag gekregen ‘even draagvlak voor project A of B te creëren’. En ondertussen heeft het management eigenlijk al bedacht hoe ze hun project gaan uitrollen, wat alleen maar meer weerstand in de rest van organisatie zal veroorzaken.
Zelfs als het maar een klein groepje is, dan kan deze het ambitieuze project volledig saboteren. En voordat je het weet floept het licht aan en uit, is de internet kabel eruit getrokken of valt de vaas met bloemen om. En sommige medewerkers veranderen ineens in irritante klopgeesten.
Terwijl de oplossing simpel is. Luister gewoon, naar de meerderheid, tuurlijk, maar vooral ook naar de minderheid, naar afwijkende meningen. En probeer toch de consensus te vinden, zodat je kunt werken aan een oplossing in plaats van moeten vechten tegen weerstand en geesten die uit de fles komen.
Over dit onderwerp heb ik een masterclass met Sandra Bouckaert opgenomen. Zij is dé specialist op het gebied van onderstroom in organisaties. Ze laat professionals op een natuurlijke manier met elkaar samenwerken, leert hen omgaan met spanningen en conflicten, zodat het gezamenlijk doel bereikt kan worden.
In deze Masterclass over Onderstroom in organisaties leer je dat je draagvlak niet zomaar kunt creëren, dat het zelfs helemaal niet vanzelfsprekend is, en wat je moet doen om medewerkers mee te krijgen in je plannen.
Je krijgt de masterclass cadeau bij de Masterclass over Duurzame Inzetbaarheid, het thema van deze maand van BG magazine Plus.
Die masterclass kun je deze week met 50% korting bestellen. Je betaalt dus geen € 125,-- maar slechts € 62,50.