Hachee management
14 juni 2022 
1 min. leestijd

Hachee management

Laatst hoorde ik op een terras iemand lyrisch worden over de hachee van zijn schoonmoeder.

Hachee schijnt een van de hoogtepunten van de Nederlandse keuken te zijn.

Je stopt wat riblappen, bloem, uien, boter, wijnazijn, laurier en een paar kruidnagels bij elkaar en dan tover je na een uurtje of drie wat bruine derrie uit de pan.

Sommige mensen doen daar nog een kwak eerappelpuree en rooie kool bij.

Misschien ben ik een te grote verwende culinaire lekkerbek, maar ik blief niet iets wat er net zo uitziet als wat ik door de plee spoel wanneer ik iets verkeerds heb gegeten.

Sommige organisaties doen ook alsof ze hachee maken als ze aan de slag gaan met KPI's, kort voor Key Performance Indicator. 

Ze gooien een kilo stuurgetallen in een snelkookpan, blussen het af met wat nietszeggende doelen en roeren elke dag even met hun pollepel om te zorgen dat het niet aankoekt.

Elke maandag wordt het resultaat van die KPI gaarkeuken opgediend in zouteloze MT-vergaderingen, waar managers met lange tanden de stukgekookte kengetallen oplepelen en doorspoelen met sloten waterige koffie. 

Alleen een stel hongerige vliegen zit enthousiast te wachten tot ze de restjes mogen aanvallen.

Maar weinig organisaties gebruiken KPI's waar je echt van gaat watertanden. 

KPI's waar je zure en zoete smaaksensaties tegelijk van in je mond krijgt. Waardoor je misschien zelfs een gilletje maakt, omdat je nog nooit zoiets heerlijks geproefd hebt.

Terwijl het opstellen van een paar goede KPI's, waar jouw lekkerbekje spontaan een beetje van begint te kwijlen, helemaal niet zo moeilijk is.

Zeker voor HR zijn er een paar KPI's waarmee je moeiteloos de beste sterrenkoks naar de mensa van de Open Universiteit degradeert.

Hoe je KPI's opstelt waarmee managers voortaan likkebaardend uit jouw handen eten en welke KPI's dat zijn, vertel ik je in de gratis online mini-training: 'Maak gehakt van nietszeggende HR KPI's'. 

Die training geef ik samen met Pauline Miedema en is maandag 20 juni 13:30 uur. In de training ontdek je ook: 

  • Hoe je KPI’s opstelt waarmee je jouw manager overtuigt van jouw plannen.
  • Waarom de meeste HR-professionals denken dat ze geen KPI's nodig hebben en waarom ze daarom zo stuurloos zijn als een rubberbootje op de oceaan. 
  • Welke KPI’s je moet gebruiken om elke maandag een homerun te slaan in het MT.
  • Welke 3 KPI's onmisbaar zijn voor de HR-afdeling. 

Na de training weet je ook welke drie HR KPI's voor jouw organisatie de beste zijn. 

Aanmelden doen je via de link: