Gedragen jouw collega's zich als vliegende mieren?
07 augustus 2020 
2 min. leestijd

Gedragen jouw collega's zich als vliegende mieren?

Mieren zijn waarschijnlijk niet jouw favoriete beestjes. Ze kriebelen op je benen, zitten als je pech hebt in je jam, of leggen mijnen onder je mooi aangelegde terras.

Een mierenvolk bestaat uit de duizenden kids van de mierenkoningin. Met een minitiara op doet die niets anders dan de hele dag eitjes leggen. Die kids heten werksters en die naam hebben ze niet voor niets.

Want werksters doen niet aan såcks of ander vertier, maar houden de mierenfabriek draaiende. Ze zijn schoonmaker, kindermeisje, lijkbezorger, soldaat, politieagent of verkenner. Ze zorgen dus voor voedsel, veiligheid, de larven of de koningin.

Totdat de kolonie last krijgt van overbevolking. Dan is er ineens crisis. Want er is niet genoeg ruimte, niet genoeg eten, de jeugd wordt ongeduldig en wil haar eigen honk.

Iedereen zit maar op een kluitje en dat leidt tot ruzies, opstootjes georganiseerd door het mierenbevrijdingfront en ja, ook vervelende ziektes waar nog geen medicijn tegen is.

En dàt is het moment dat de natuur haar ding doet.

Want ineens is er een kleine groep mieren die vleugels krijgt. Dat worden nieuwe koninginnen en vooruit, een paar larfjes worden ook opgeleid tot man, want die heb je toch nodig als de natuur zijn gang moet gaan.

En dan, meestal op een mooie zomerdag, zit de hele lucht en je terras vol met vliegende mieren. Die vliegende kriebelaars zitten ineens massaal in je haar of op je eten, terwijl ze versuft nog nagenieten van hun bruidsvlucht.

En het opvallende is, ook de vliegende mieren van het mierennest bij de buren en van je overbuurman vliegen die dag uit. Massaal op zoek naar partners om een nieuw nestje mee te beginnen.

Hoe het precies komt weten de wetenschappers niet. Het kan iets te maken hebben met de daglengte, de temperatuur of de luchtvochtigheid. Maar het zou ook kunnen dat die uitvliegende mierenkoningin gewoon een lekker luchtje uitscheidt, waarmee ze willige mannen uit hun tent lokt.

Waarna ze samen met de man een gezellig rondje vliegt en deze zijn ding mag doen. En terwijl de donor na de bruidsvlucht dood ter aarde stort, werpt de koningin haar vleugels af en begint een nieuw nestje voor zichzelf.

Er zijn momenten in een mensenleven dat je graag wilt dat iemand vleugels krijgt en een end opvliegt. Dat is soms ook heel goed. Want kinderen die nooit uitvliegen, dat is meestal niet zo’n best idee.

Of als je bijvoorbeeld als HR-professional bij onze nationale luchtvaartmaatschappij werkt, net 4 miljard staatssteun hebt ontvangen en je 5.000 collega’s moet uitleggen dat ze ontslagen gaan worden. Maar je elitaire pilotenclubje heeft net die dag aangegeven nog geen eurocent van hun overdadige 2,5 ton salaris te willen inleveren, omdat ze anders de golfclub en de Range Rovert niet kunnen betalen.

Tja, dan zou je misschien best een keer wel willen zeggen: “Krijg toch vleugels”.

En zo kun je er vast nog wel een paar verzinnen.

De natuur heeft mooie dingen bedacht om om te gaan met allerlei soorten crisis. En het mooie is, daar kunnen we heel veel van leren.

Want op een crisis kun je je als HR-professional over het algemeen heel goed voorbereiden.

Beter nog, een crisis is hét moment bij uitstek waar jij als HR-professional kunt shinen. Waar je kunt laten zien wat je waard bent. Want in een crisis ben je onmisbaar, omdat jij de schakel bent tussen management en medewerkers.

Daarom hebben Pauline en ik een gratis online mini-training gemaakt. Die is 13 augustus en gaat over HR crisismanagement zonder klotsoksels.

In de training leer je:

  • Hoe jij je met 7 simpele vragen nu al voorbereidt op de volgende crisis, zelfs al je geen idee hebt wat die crisis zal zijn, zodat je bij de volgende crisis vol vertrouwen en rustig glimlachend naar je baas stapt, om hem te helpen bij het nemen van zijn moeilijkste crisisbesluiten.
  • Waarom er altijd weer een volgende crisis komt en wat je vandaag al kunt doen om voortaan elke crisis als een ware zen-master te kunnen weerstaan, zonder dat je nog last hebt van klotsoksels of gierende hyperventilatie.
  • Hoe je voorkomt dat je bij een crisis in blinde paniek de verkeerde besluiten neemt, waardoor jouw organisatie als een lemming het ravijn instort.

Je kunt je hieronder gratis aanmelden.

Aanmelden voor de training HR crisismanagement zonder klotsoksels