Gedraagt jouw team zich als een kudde pinguïns?
06 maart 2023 
1 min. leestijd

Gedraagt jouw team zich als een kudde pinguïns?

Wat maakt een succesvol team?

In mijn boek 'HR met ballen' vertel ik je al dat het een stuk simpeler is dan veel HR-strijders denken.

Dat het in elk geval niets te maken heeft met een werkomgeving waarin volwassenen in een ballenbak spelen, of voorbij sjezen op felroze skippyballen. Maar ook dat een barista bar werkelijk niets bijdraagt aan een goed functionerend team.

Uit een uitgebreid onderzoek van Google blijkt, dat er een paar simpele kenmerken zijn die je kunt zien als een fundament voor succesvolle teams binnen organisaties. 

  1. De kwaliteit van interactie tussen de teamleden is doorslaggevend voor succes.
  2. Teamleden verspillen nul energie aan het verbloemen van fouten, of doen zich beter voor dan ze zijn. 
  3. Medewerkers vertrouwen elkaar blindelings. Dat vertrouwen draait om het gevoel kwetsbaar te kunnen, te mogen en te durven zijn. 
  4. De andere teamleden zien en accepteren niet alleen de kwaliteiten, maar ook de eigenaardigheden van hun collega's (‘the good, the bad and the ugly’).

Een simpel rijtje niet? En misschien vind je het niet eens zo moeilijk om dat in een team voor elkaar te krijgen. Maar wat nu als het toch mis gaat?

Als dit eenvoudige fundament door incidenten, voortdurende stress, disfunctioneel leiderschap of grensoverschrijdend gedrag beschadigd raakt? Als deze beschadiging blijvend is, schieten teams namelijk in een overlevingsstand. Ze kunnen zelfs getraumatiseerd raken. En zich gaan gedragen als een nogal vreemde kudde pinguïns.

Hoe dat precies zit, lees je in het artikel 'Het team als een kudde pinguïns 'van Goof van Amelsvoort, dat je gratis kunt lezen in ons online vaktijdschrift BG magazine.

Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is je even gratis te registeren via deze link.

Registreer voor een gratis abonnement op het vaktijdschrift BG magazine >>>