Vroeger zaten er spionnetjes op de huizen van de wallen.
Dat waren kleine spiegeltjes die meestal naast het raam van de eerste verdieping waren gemonteerd.
En die werden dan zo afgesteld, dan het ouwe besje dat op de eerste verdieping woonde, precies kon zien wie er allemaal door haar straatje liep, of welke bezoeker er nu weer bij de onderbuuv naar binnen ging om zich ff op te warmen bij de rode lamp.
Dat ouwe besje hield vanuit haar luie leunstoel zo alles in de gaten en zorgde dat alles veilig bleef.
Sommige werkgevers willen ook alles in de gaten houden, vaak ook onder het mom van veiligheid. Steeds vaker wordt er dan een beetje overdreven.
Zo werd de grote Franse Ikea baas vorige week beboet, omdat hij jarenlang zijn medewerkers had bespioneerd. Hij controleerde alles, zelfs hun bankgegevens.
En als er een magazijnmedewerker opeens in een pooierbak reed, dan kreeg die gelijk een bedrijfsspionnetje op zijn dak. Want dat kun je met zo'n schamel Ikea loontje helemaal niet betalen, wist die Ikeabaas.
In Nederland hebben we zo onze eigen manieren om een veilige werkomgeving te creëren. En ook wij overdrijven nogal eens.
Dan geven we medewerkers een boete als ze bij het traplopen de trapleuning niet vasthouden. Want tja, ze zouden eens van de trap kunnen vallen.
Maar in een ander bedrijf willen ze juist dat medewerkers de trapleuning niet vastpakken, want daar zou je namelijk zomaar eens corona van kunnen oplopen.
Of de bureaus worden klokslag vijf uur naar het plafond getild. Overwerken is verboden, want tja, van overwerken krijg je immers een burn-out.
En als je dan toch bezig bent, installeer je 'softwarespionnetjes' op alle laptops die in de gaten houdt of de medewerker wel op tijd pauze neemt, en controleer je in de periferie gelijk ook even of die niet stiekem allerlei websites bezoekt waar allemaal dingen staan die niets met werk te maken hebben.
Sommige organisaties installeren zelfs camera's bij de vette hap in de kantine, met een grote luidspreker ernaast. En als die medewerker dan voor de derde keer een frituursalade pakt, schalt die:
'Dit broodje kroket bevat 335 kilocalorieën, drie keer zoveel als dat bakje gefermenteerde rauwkost ernaast.'
Ik heb zelfs gehoord van een bedrijf dat met ultrasone WC-sensoren bijhoudt hoe vaak iemand naar de wc gaat.
Want tja, als iemand vaker dan vier keer per dag naar het toilet moet, dan heeft iemand misschien wel een prostaatprobleem. Of een blaasontsteking door allemaal wisselende partners of zo.
Maar goed, voordat ik doordraaf, deze week is het de week van de RIE. Dat staat voor Risico-Inventarisatie en -Evaluatie.
Of veiligheid in gewoon Nederlands.
En met een veilige werkomgeving is he-le-maal niets mis, als je maar niet overdrijft.
Wil je deze week van de RIE gebruiken om jouw organisatie wat veiliger te maken? Dan kun je een paar dingen doen.
1. Lees alle ins en outs over veiligheid op het werk op onze speciale RIE-pagina.
Daar staat alles wat je ooit wilde weten over de RIE, maar nooit durfde te vragen. Met simpele uitleg over wat er mogelijk is en wat moet en wat mag, en met speciale filmpjes met de twee RIE-supersterren: Marco et moi.
>>>Lees de speciale RIE-pagina
2. Zorg dat de RIE op orde is
Heb je geen (actuele) RIE, ben je net verhuisd, heb je een nieuwe machine of wil je gewoon weten of alles wel goed is geregeld nu iedereen regelmatig thuis werkt?
Vul dan de handig RIE-checklist in en je ontvangt van ons een vergelijking van drie partijen die het voor je regelen. Ons advies is gratis en 100% onafhankelijk.
3. Lees de complete RIE-Bundel
Bestel de vijf masterclasses met alles wat je nodig hebt om de veiligheid binnen jouw organisatie een oppepper te geven. Masterclasses over onder andere duurzame inzetbaarheid, verzuimbeleid en werkgeluk.
Deze week kost de ultieme RIE-bundel geen € 625,- maar slechts € 295,-. Je krijgt dus meer dan 50% korting!
Bestel de ultieme RIE-bundel met 50% korting