Gecorrigeerde koffie
06 oktober 2022 
1 min. leestijd

Gecorrigeerde koffie

Salve. Even een bericht uit het hart van Rome.

Italianen kunnen nogal losgaan over eten. Vooral over de ingrediënten die in het eten moeten zitten.

Ze discussiëren dus rustig anderhalf uur of basilicum nu op gefermenteerd melkzuur moet groeien, of gewoon op biologische potgrond uit de Apennijnen.

Om daarna in de tweede akte door te gaan naar de olijfolie, gevolgd door kappertjes en mozzarella, waarbij hun handen de woorden aanvullen die met alleen vocabulaire niet volstaan.

Maar waar ze echt helemaal over losgaan is koffie. In een beetje café kun je rustig 30 soorten koffie bestellen.

Je kent natuurlijk wel de espresso, cappuccino en de latte macchiato. Maar dat is koffie voor beginners. 

Gisteren dronk ik - alleen de naam al - een caffè shakerato. Dat is een koude koffie die een beetje is opgeschud en dan geserveerd wordt in een James Bond Martini glas.

En dan heb je nog caffè americano, caffè doppio, cappucino tre scalini of een cappucino con panna. Maar het kan nog mooier.

Een caffè corretto - of in lekker plat Nederlands - een gecorrigeerde koffie, is een koffie waar een flinke scheut alcohol doorheen gaat. 

En mocht je zonder geld zitten, dan kun je altijd bij een bar naar binnenlopen en vragen of ze een caffè sospeso hebben. 

Als je geluk hebt, vindt de barman op een briefje een notitie voor deze ‘uitgestelde koffie’. Het is koffie die door een anoniem iemand is betaald. Iemand die het wisselgeld niet terug wilde en er geen fooi maar een aalmoes van maakte.

Ik vind dat wel een mooie gedachte. En daarom geef ik de volledige opbrengst van de verkoop van de kaartjes voor het lanceringsfeestje van mijn boek 'HR met ballen' aan de voedselbank.

Dat feestje is 21 oktober en is invitation only. Maar er zijn dus ook vijf kaarten beschikbaar voor HR-strijders die mij een keer live willen ontmoeten. 

Die exclusieve kaarten kosten 97 euro per stuk en daarvoor krijg je natuurlijk een gesigneerd exemplaar van 'HR met ballen' met een persoonlijke opdracht van mij en een dikke knuffel als je dat wilt. 

De volledige opbrengst van deze kaarten gaat dus als 'pasto sospeso' naar de voedselbank in Amersfoort. 

Ofwel, als jij er bij mag zijn, betaal ik jouw hapje en drankje en jij betaalt het eten voor een heel gezin die het veel harder nodig heeft dan wij. Mooie gedachte toch?

Wil je er bij zijn? Stuur me dan even een berichtje en vertel waarom jij zeker niet mag ontbreken op mijn lanceringsfeestje.

Begin volgende week hoor je dan of je er bij bent in Amersfoort (vanaf circa 15:30 uur).