Ga jij als Ieniemienie voor pampus liggen?
06 april 2020 
2 min. leestijd

Ga jij als Ieniemienie voor pampus liggen?

Muisjes hebben soms last van mors putativa. Dat gebeurt meestal als ze net lekker in het open veld tussen de paardebloemen aan het scharrelen zijn. 

Maar dan is er opeens een snelle schaduw die over de akker zeilt, vaak gevolgd door een angstwekkende kreet. Zo een die het muizenbloed doet stollen.

En dan ligt Ieniemienie ineens voor pampus, zonder waarneembare ademhaling en bloedsomloop. Oftewel: schijndood.

Ook mensen waren vroeger bang voor schijndood. Daarom mag iemand nog steeds niet binnen 36 uur begraven worden. Vroeger deden ze nog wel eens een touwtje aan de grote teen van een overledene. 

Dat touwtje stond dan boven de grond in verbinding met een belletje. Dus mocht de overledene toch opeens bijkomen, dan ging dat belletje klingelen.

De meeste mensen gaan in deze corona-tijd gelukkig niet als een grijs muisje in het open veld liggen. 

Maar er lijkt wel een ander fenomeen voor in de plaats te komen. En omdat we massaal thuis moeten werken, met vaak ook nog jengelende kinderen en permanent klussende buren om ons heen, grijpt het nog heftiger om zich heen.

Ik doop het vooralsnog Vita Maxima. Leven in overdrive, waarbij de hersens in een permanente staat van activiteit zijn. 

Alsof je teveel gedronken hebt, een paar gram Boliviaans Marspoeder door je neus jaagt en tegelijkertijd geëlektrocuteerd wordt tijdens een epileptische aanval, terwijl je lijdt aan narcolepsie.

Tenminste, zo vatte een vriend van mij de burn-out die hij kreeg door zijn leven in overdrive ooit samen.

Kort samengevat, als een klein beetje gezonde stress, langzamerhand langdurige extreme stress wordt, dan sta je voor je het weet, dag en nacht in de zesde versnelling. 

En duurt dat te lang, dan geven je hersens en je lichaam het tijdelijk op. Dan krijg je een burn-out of op zijn minst burn-out verschijnselen. En een op de zes mensen, heeft daar inmiddels last van.

Misschien denk je dat jou dat niet overkomt? Think again, want grote kans dat jij tijdens de corona-crisis allerlei extra dingen doet om je hersens eens lekker te laten doorbranden.

Bijvoorbeeld omdat je steeds aan de mem van nos.nl of nu.nl ligt te lurken voor het laatste einde-van-de-wereld nieuws. Of erger nog, als je je laat misleiden door de angstzaaiers van Televaag.

Of als je uit puur tijdverdrijf allerlei onzinnige spelletjes doet op je PS4 of tablet. Of dat je steeds je telefoon of je mail checkt, terwijl je zich stierlijk vervelende kinderen ook continu aandacht van je vragen. 

En je ondertussen ook nog gewoon je werk moet doen.

Om je te helpen op een gezonde manier om te gaan met werkdruk, hebben we daarom een speciale masterclass voor je gemaakt. 

Want de meeste mensen denken namelijk dat harder werken de oplossing is als ze het druk hebben. Met dus stress en burn-out als gevolg. 

Als een grijs muisje schijndood in het gras gaan liggen, helpt dan niet. 

En de oplossing is dus ook niet om harder te gaan werken, maar juist zachter te gaan werken. 

Hoe? Dat vertellen we je in de masterclass Omgaan met werkdruk. Die maakten we samen met werkdruk deskundige Marijke Hoekstra, die je alle ins en outs vertelt over omgaan met werkdruk.

Daarna ben je gegarandeerd weer helemaal zen. En kun je deze crisis, én de volgende, makkelijk aan.

Die masterclass is onderdeel van het HR Masterminds programma. Een online opleidingsprogramma voor HR-professionals die toe zijn aan next level HR.

>> Bekijk hier de details over het jaarprogramma