Er ligt een kameel in mijn bed
20 maart 2023 
2 min. leestijd

Er ligt een kameel in mijn bed

Sinds een tijdje ligt er een kameel in mijn bed.

Hij stinkt trouwens niet, maakt geen smakkende geluiden, ruikt niet uit zijn tweetandige muil en snurkt ook niet.

Hij voelt juist lekker zacht en knisperend, ruikt zo fris als een oosters zeepje, houdt me warm als ik het koud heb en juist koel als ik loop te nachtzweten, omdat ik weer eens een enge nachtdromedaris heb.

En nee, voordat je het dierenbevrijdingsfront belt, ik ben dus niet helemaal van het padje af en doe heus geen gekke dingen met woestijnbeesten.

Maar een paar jaar lang heb ik, in mijn wanhopige stijd tegen een matige nachtrust, zo'n beetje alles wel geprobeerd om beter te kunnen slapen. Ja zelfs tot illegale middelen aan toe ja. Maar dat hielp allemaal dus voor geen millimeter.

Tot ik erachter kwam, dat er ook hele simpele dingen waren die je kon doen, waardoor je direct beter gaat slapen.

Je telefoon beneden laten liggen bijvoorbeeld, want serieus, wat doet een telefoon eigenlijk in je slaapkamer? Hetzelfde geldt voor de TV, of dat spannende boek dat je aan het lezen bent. Heeft niets met slaap te maken.

Dus als je beter wilt slapen? Drrruit met die meuk.

Maar de simpelste oplossing is misschien wel minimaal een keer per week je beddengoed verschonen. Want van schoon - al dan niet met de geur van frisse limoenen gewassen -  beddengoed slaap je als een Kaaps viooltje en is je nachtrust al snel een 8 plus waard.

Maar ga je voor de 9 of zelfs de 10 - waar ik dus bovenmatig vaak last van heb - dan schaf je jezelf een dekbed aan van kameelhaar. Dat is gewoon het ultieme dekbed voor slechtslapers.

Het is een van de vele tips uit het boek 'Superslapen' van Floris Wouterson. Omdat hij - net als ik - een bestseller auteur is en ik in mijn eigen boek 'HR met ballen' een paar van zijn beste tips deel, hadden we de afgelopen tijd veel contact met elkaar.

Ook omdat slaap natuurlijk een basisvoorwaarde is om goed te kunnen presteren.

Niet alleen voor jou en mij, maar zeker voor je werknemers. Je hebt er als werkgever heel wat belang bij dat je medewerkers goed kunnen slapen.

Toch is dat voor heel veel medewerkers nog best lastig, want veel mensen slapen ronduit slecht, slaappillen worden massaal gebruikt en soms helpen de omstandigheden ook niet mee, bijvoorbeeld als er sprake is van onregelmatige ploegendiensten. En wat dacht je dat stress en werkdruk met je slaap doet? Per sies...

Gelukkig kun je als werkgever heel veel doen om je werknemers weer een goede nachtrust te bezorgen, zonder dat je gelijk een hele kudde kamelen kaal hoeft te scheren.

Want Floris heeft op mijn verzoek nog tientallen andere tips verzameld, speciaal voor jou als HR-strijder.

Die tips vertelt hij je allemaal in een praktische mini-workshop die we samen met hem organiseren.

Daarin ontdek je het geheim van uitgeslapen en fitte medewerkers. Maar je ziet ook:

  • Wat de impact is van slaap op de productiviteit van je team
  • Wat de economische gevolgen zijn van slecht slapen op de werkvloer
  • Waarom slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen
  • Waarom het vroegtijdig signaleren van slaapproblemen een goede voorspeller is voor (langdurig) verzuim

De gratis workshop is 23 maart om 10:00 uur.

Aanmelden voor de gratis workshop Superslapen voor bedrijven >>>