Een tafel vol kaasblokjes en zilveruitjes
05 juli 2021 
2 min. leestijd

Een tafel vol kaasblokjes en zilveruitjes

Als er een feessie was dan stond de tafel vol paprikachips, leverworst en blokjes kaas met een augurk of een zilveruitje. Met af en toe een vlaggetje rood-wit-blauw erop.

En natuurlijk de specialiteit van mijn moeder, komkommer met pindasaus.

En wij, kinders van huize Z., zaten dan op onze klutsknieden voor de tafel, om al dat lekkers voor de neus van al die aangeschoten volwassenen weg te snaaien.

Op die tafel stonden ook sigaretten in een glas. Want iedereen pafte er flink op los. Er werd geen seconde nagedacht over tere onvolgroeide kinderlongetjes, of de gezondheid van niet-rokers.

Niet alleen op feestjes trouwens, maar ook gewoon op het schoolplein en zelfs door de meester in de klas. In de kroeg stond het permanent blauw en in het restaurant werd na elke gang een nieuwe peuk opgestoken. Aaaah lekker...

En van mijn bezoek bij het Groningse Vindicat kan ik me alleen maar herinneren dat het er naar een hele smerige natte asbak met tincturen van wijn en bier rook.

De grootste revolutie van de jaren negentig was daarom helemaal niet het internet, maar dat je niet langer op je werkplek een sigaret opstak, en er voortaan 'samen met je collega's wel uit kwam'.

Hele generaties zijn opgegroeid met de idee dat roken normaal is. Soms kregen jongens van hun vader hun eerste sigaret. En anders wel van je pubergenoten, bij je eerste biertje of bessen-jus, als je veertien of vijftien was.

Ondertussen weten we gelukkig beter, maar roken is nog lang niet uitgebannen. Nog steeds zijn er meer dan drie miljoen rokers in Nederland, en bijna 22 procent van alle volwassenen rookt nog steeds regelmatig. Voor bijna al die mensen is dat roken aangeleerd gedrag.

Elk jaar opnieuw gaan er twintigduizend mensen dood aan de gevolgen van roken. Flink meer dan aan de pandemie die hopelijk nu achter ons ligt. 

Veel rokers willen wel stoppen, maar het lukt ze gewoon niet. Want stoppen met roken is een van de meeste moeilijke dingen om te doen. En dat heeft een reden. 

Het komt namelijk niet omdat je "verslaafd" bent aan roken. Het geheim van stoppen met roken is namelijk precies het tegenovergestelde. Het is gedrag. En dat is precies de reden dat het je nog niet gelukt is.

Dat geheim leerde ik een paar jaar geleden van Marcel Borst van Ikstopwel

Marcel is is stoppen-met-roken-expert en heeft al meer dan drieduizend mensen geholpen om in één keer te stoppen met roken. 

Geen enkel ander stoppen-met-roken programma is zo effectief. Want maar liefst 86 procent van de mensen die hij helpt, stopt in één keer met roken en heeft daarna nooit meer zin in een sigaret. 

Daarom organiseer ik samen met Marcel een speciaal webinar, waarin hij je vertelt wat de dertien beste manieren zijn om te stoppen met roken. 

In het webinar vertelt hij je het geheim, zodat ook jij in één keer kunt stoppen. En ken je dat geheim, dan begrijp je waarom zijn programma voor de meeste rokers dé bevrijding is. 

In het webinar doen we je ook een aanbod, dat je niet op zijn site kunt vinden en dat alleen toegankelijk is als je mijn klant bent.

Dat webinar is voor jou, als jij zelf een roker bent en je voor eens en voor altijd wilt afrekenen met dat nicotine-monster. 

Maar ook voor alle rokers binnen jouw organisatie die je graag wilt helpen in één keer te willen te stoppen.

Wil je dat ook? Dan kun jij of je collega's nu gratis meedoen met het speciale webinar dat we samen met Marcel Borst van ikstopwel.nl organiseren. 

Het webinar is maandag 12 juli om 14:00 uur en duurt maximaal 90 minuten.

Dit is de link om je aan te melden:

Inschrijven voor het webinar in een keer stoppen met roken

Ps. ben jij zelf geen roker, maar heb je wel rokende collega's of medewerkers die graag willen stoppen? 86 procent van de mensen die Marcels methode gebruiken, stoppen in één keer. Jouw collega's kunnen natuurlijk ook gratis meedoen aan het webinar via deze link.