Een familiefilm, maar dan zonder familie
23 december 2021 
3 min. leestijd

Een familiefilm, maar dan zonder familie

Nog een paar dagen en dan is het Kerstmis.

De ultieme kerstfilm is natuurlijk Home Alone, waarin Kevin op eerste kerstdag wakker wordt in een huis zonder ouders en er opeens geen regels meer zijn.

Dus dat betekent jezelf volproppen met kilo's snoep in alle kleuren van de regenboog en liters frisdrank wegtanken, terwijl je vette bubbelboeren laat. De kamer van je pestbroer Buzz onderzoeken op zijn diep verborgen duistere pubergeheimen.

Maar ook dat je vrienden maakt met een straatwerker Marley, waar je moeder je verboden heeft om contact mee te maken, omdat die een moordenaar zou zijn. Maar eigenlijk een hele lieve man is die gewoon zijn zoon mist.

En dan komen er dus twee inbrekers.

Nu ja, je kent de film vast al wel, maar als je dit script zou samenvatten in zes woorden, dan staat er:

"A Family Comedy without the Family."

John Hughes schreef het script voor deze film naar verluidt in een nacht, zoals heel veel van zijn scripts.

En dat was geen lucky shot, want als je een beetje van mijn generatie bent, dan ken je ook wel wat andere succesnummers van hem zoals The Breakfast Club, Pretty in Pink en Ferris Bueller's day off.

Yup, allemaal pubertfilms uit de jaren tachtig met knetterende muziek van bands als The Simple Minds enzo.

De scripts hebben alles wat een goede film nodig heeft: iets alledaags wat ongewoon en zelfs bijzonder wordt, kleine of zelfs onbeduidende mensen die tegen wil en dank ineens een held worden, verborgen menselijkheden die opeens door een stoer pantser aan het licht komen, onverwachte plotwendingen, humor, verdriet, boosheid en ga zo maar door.

Een goed script nagelt je aan het scherm tot het happy end daar is.

En sommige films wil je gewoon elk jaar zien, ook al weet je allang hoe het afloopt en kun je alle grappen nadoen.

En dat is iets om over na te denken, tijdens de kerstdagen en daarna. Want stel dat jij nu een filmscript mocht schrijven voor de HR-film van 2022? Wat zou je dan schrijven?

Ga je je drie maanden opsluiten en kom je dan met een beleidsplan van honderd pagina's dat smaakt als een gortdroog biscuitje zonder thee om hem even lekker in te soppen?

Of schrijf je een script waar het MT warm voor loopt, een die ze aan het scherm kluistert. Waarvan ze enthousiast worden, of ontroerd, boos zelfs, waarvan ze op de stoelen gaan staan als het spannend wordt, en als "The End" dan eindelijk op het scherm staat, dat ze een glimlach om hun mond hebben, of een traan in hun rechteroog, en niets liever willen dan de hoofdpersoon zijn in jouw verhaal.

Misschien kun je het script ook wel in één nacht schrijven.

Maar heb je wat hulp nodig bij het schrijven van zo'n script? En wil je dat jouw HR plannen en acties voortaan alle zintuigen gaan bewerken, zodat het MT jouw film op repeat zet? Dan is BG magazine Plus misschien wat voor jou.

BG magazine Plus is een jaarprogramma waarmee je samen met een klein groepje andere HR-professionals gaat voor next level HR. Of zoals wij het noemen: HR zonder punaisepoetserij. In het kort:

  • Elke maand een nieuwe masterclass over een HR-thema
  • Elke maand online vragenuur met gelijkgestemde HR-professionals
  • Toegang tot alle opnames van online vragen sessies
  • Tijdelijk inclusief 4 bonus masterclasses t.w.v. € 396,--
  • Tijdelijk inclusief 30 minuten één-op-één coaching

Alleen vandaag tot 18:00 uur betaal je geen € 1.188,-- maar slechts € 594,-- voor het Plus jaarabonnement. Die korting houd je zolang je abonnee blijft.

De prijzen gaan volgend jaar flink omhoog, omdat we het programma in de loop van volgend jaar anders gaan inrichten. Maar als je nu instapt, doe je dus gewoon mee voor de oude prijs en krijg je alle extra's - die we dus nog gaan verzinnen - er gewoon bij.

Maar let op. Wil je helemaal geen scripts schrijven? Geloof je niet in kerstfilms of happy ends? Denk je dat inhoud veel belangrijker is dan hóe je iets zegt (geloof me dat is het niet).

Of ben jij zo'n tiep die denkt dat je een killerbody krijgt van een sportschoolabonnement, zonder ook maar een stap binnen te zetten, en vind je zweet vies? Ofwel schrijf je je overal voor in, maar kom je daarna nooit opdagen, zelfs niet als je dik betaald hebt?

Dan is BG magazine Plus helemaal niets voor jou.

Ook als je op zoek bent naar theoretische verhandelingen voor agile HR, performance management of employee journeys moet je niet bij ons zijn.

Ons programma is namelijk alleen geschikt als je ook echt een kersthit wilt scoren. Dus niet als je een documentaire over zuurkool, of zand in een betonmolen wilt maken of zo.

En ik beloof je ook niet dat je die blockbuster gaat scoren, want het is hard werken, vergt doorzettingsvermogen, focus en een beetje talent. Maar het kan wel.

Vraag maar aan Wilma de Haas, die ons programma dit jaar volgde.

"Ik weet nu ook waarom ik jullie zo goed vind. Omdat jullie ingewikkelde zaken concreet maken en terugbrengen naar eenvoud. Dat kan alleen wanneer je veel know how hebt. See you next time🤓"

Wil je dat ook? Dan is jouw volgende kerst gegarandeerd anders.

Hier is de link om je aan te melden.

>>>Aanmelden voor BG magazine Plus

Fijne kerstdagen en tot volgend jaar!