Een albino konijn met oorschurft
29 april 2021 
3 min. leestijd

Een albino konijn met oorschurft

Samen met mijn broer had ik konijnen. Niet een, maar een stuk of tien.

Een Vlaamse Reus, twee Lotharingers en natuurlijk een paar Hollanders. Die zaten in een paar aftandse hokken in de tuin. Daar kiepten we dan vers gras en klaver bij.

Die konijnen waren niet voor de schattigheid of zo, hè. Daar deden we niet aan in het Betuwse boerenbuitengebied. Dus er stond een bordje bij de weg: “Konijnen te koop”.

En soms kwam er dan een Marokkaan van de steenfabriek die een tientje gaf en dan ging Flapmans hup zo die-un pan in bij de couscous en ander lekkers.

En als de kanientjes op waren, dan fokten we gewoon nieuwe.

Er was ook een albino konijn, helemaal wit met van die rode vampierenogen. En dat buitenbeentje kreeg op een dag oorschurft. Zat de hele dag de jeuk uit zijn flapkladders te verkrabben.

En daarom deed ik elke dag braaf zonnebloemolie in zijn oor. Dat schreef de konijnenalmanak voor. Maar dat ging alleen maar meer jeuken, zijn vacht werd bruin en het ging ook nogal meuren.

En omdat oorschurft nogal besmettelijk is en niemand zo’n schurftig beest in zijn pan wil, zelfs niet gratis, heb ik hem toen maar ‘vrij’ gelaten.

Ergens in het buitengebied, in een klein bosje, precies onder de radar waar F16’s in de gaten gehouden werden. En elke dag ging ik even kijken en bracht hem wat eten.

Maar schurftmans ging nergens heen, die zat daar maar, terwijl de schilfers zich steeds vrijpostiger over zijn witte fluffievacht verspreiden.

Tot op een dag er alleen nog maar een bolletje pluis lag.

Soms word ik er ’s nachts wakker van en zie het albino wezen voor me, en dan ril ik even en krab wat in mijn oren. En ik realiseer me opeens dat ik dit nog nooit aan iemand heb verteld.

En dat als jij een stadjer bent, of zo’n overgevoelige millennial die alleen op Netflix weleens survival speelt, je vast totaal in sjok bent.

Maar soms is dat ook gewoon nodig, dat je even wakker wordt geschud.

Want stel je voor dat iemand in jouw organisatie jou beschouwt als een konijn met oorschurft en je dan ‘vrij’ laat.

Dat je daarna een week of zo in een schraal bosje moet schuilen en totaal verkleumt. Totdat je alleen nog maar stil kan zitten en wordt opgepeuzeld wordt door een roofdier van onbekende proporties?

Waarna er alleen maar wat restjes donshaar van je overblijven? Wil je niet toch?

Oké, ik denk dat je nu wel wakker bent. En ik zeg ook niet dat dit het lot is van elke HR-professional, maar het gebeurt vaker dan je denkt, in elk geval in spreekwoordelijke zin.

Dus als jij de aandacht wilt voor je nieuwe HR-plan, dan ga je voortaan maar eens flink roffelen in dat konienenhok van je.

Je legt je hangoren te luister en gaat de taal spreken die je manager begrijpt. Je spreekt niet langer over klaverbloempjes en luxe graspollen, maar over wat goed zorgen voor je personeel doet met de omzet en de winst. Want dat soort dingen begrijpt zo’n manager.

Of je graaft met die stampertjes van je een mooi rond gat onder dat omheinde buitenhok uit, waarna je die manager rondjes laat rennen achter jou aan en hem een koekje van zijn eigen myxomatose deeg geeft.

Hoe je ervoor zorgt dat je niet als kiloknalkonijn in de couscous belandt en hoe je met een paar simpele basistrucs het troetelkonijn van de directie wordt, dat leer je in BG magazine Plus.

Dat is een jaarprogramma voor schattige pluizebeesten zoals jij, maar dan wel een die zijn knaagtanden durft te laten zien, die zijn manager over het veld laat rennen als een wilde haas.

Samen met andere HR-professionals kom je elke maand in de konijnenburcht samen om te werken aan je roffelkunsten, maar vooral aan je HR-kwaliteiten natuurlijk. Word je lid, dan krijg je:

  • Elke maand een nieuwe masterclass over een HR-thema waar jij mee worstelt, met bewezen succesformules
  • Elke maand een online vragenuur met gelijkgestemde HR-professionals
  • Toegang tot alle opnames van de online vragenuren

Meer weten? Ga dan naar de pagina met alle informatie over het membership van BG magazine Plus.

Of gebruik gelijk die code DOEMIJDIEKORTING.

Dan krijg je 300 euro korting op het lidmaatschap. Je betaalt dan geen € 1.188,– maar slechts € 888,– voor een jaar.

Let op: die korting is geldig tot morgen 18:00 uur.

Daarna vervalt de korting, zelfs als je je meest snoezige konijnensnoet opzet 😉

Bekijk alle informatie over BG magazine Plus