Domme mensen en dogma's
12 mei 2022 
2 min. leestijd

Domme mensen en dogma's

Domme mensen en dogma's, ik trek ze matig.

Zo las ik een stuk in het NRC over het uitgelekte concept-voorstel van het Hooggerechtshof in de VS om de bescherming op abortus op te heffen.

Een van de belangrijkste argumenten van de ultra conservativo's is dat abortus niet in de grondwet staat. En nee, dat klopt. Er staat trouwens ook niets in over zwangerschap, baarmoeders, moedermelk, vage Ina's, en ga zo maar door. 

Die grondwet is namelijk door mannen opgesteld. En ik ben man genoeg om te snappen dat ze in 1787 niet hebben bedacht om allerlei vrouwenthema's mee te nemen. 

Er staat trouwens ook niets in de grondwet over prostraatproblemen of het recht op beugelbekkies voor mensen met een paardengebit.

Toch krijgen dit soort domme dogma's hele volksstammen in beweging. 

Een uitspraak van het artikel wil ik je niet onthouden. Die is van Phyllis Schlafly, een felle antifeminist die miljoenen Amerikaanse vrouwen samenbracht in een politieke groepering tegen feminisme. Die werd in 1974 geïnterviewd en ze zei:

"Toen Lenin de revolutie van 1917 ontketende, denk je dat hij toen tegen de Russen zei: ‘Vecht met ons mee en wij geven jullie voedseltekorten, censuur en terreur? Natuurlijk niet! Hij beloofde vrede, land en brood. Het begint met simpele dingen, en voor je het weet wonen we in een totalitaire feministische nachtmerrie. Als de feministen hun zin krijgen kun je dag zeggen tegen unisex wc's en meisjespadvinderij."

In het NRC staat terecht dat dit interview ook vandaag had kunnen zijn. 

En voor de slechte lezer, feminisme kun je vervangen door willekeurig bijna elk ander woord, dus daar gaat het niet om.

Gelukkig hoeft dit zeker niet negatief te zijn. Je kunt het namelijk ook positief gebruiken.

De kern is, als je mensen in beweging wilt krijgen, dan begin je met kleine dingen, niet met verschrikkingen.

Als iemand dertig kilo moet afvallen omdat hij anders allerlei enge ziektes krijgt, vertel je die persoon niet dat hij de komende maanden elke dag gaat afzien, clusterbomhoofdpijn krijgt van de ontgifting, spierpijn voelt alsof hij is overreden door een volgestouwde foodtruck en afgebeuld wordt door zijn sadistische PT, totdat hij geen piefpafpoef meer kan zeggen.

Nee, je vertelt over Gødelijke lichamen, de overvloed aan energie die je straks zult hebben in je siksspek, en de woeste blikken die jou in je jurk of zwembroek zullen verslinden, of een ander gezellig droombeeld. 

Want dan komen mensen wél in beweging.

Dat soort wijze lessen, en nog veel meer, kom je te weten op het live Symposium 'Beweging' dat het Vitaliteitsnetwerk op 9 juni organiseert .

Daar hoor je onder andere de lessen van topsporter Epke Zonderland en van het Ministerie van Defensie.

Als partner van het Vitaliteitsnetwerk Nederland mogen we weer een aantal vrijkaarten weggeven.

Dus wil je leren hoe andere organisaties hun medewerkers in beweging krijgen? En heb je zin om erbij te zijn op 9 juni in het PON Experience Center Move in Amsterdam?

Meld je dan als onze gast aan via deze link:

>>> Ik meld me aan voor het symposium 'Beweging' van Vitaliteitsnetwerk Nederland

  • Selecteer de juiste bijeenkomst en vul je contactgegevens in 
  • Selecteer in ieder geval 'ik ben uitgenodigd en heb een code
  • Gebruik de code: 'HR Navigator-move' - En klik op 'aanmelden'