Dingen die je allemaal ziet als je als eerste het licht aandoet
27 juli 2020 
3 min. leestijd

Dingen die je allemaal ziet als je als eerste het licht aandoet

Onze fietsgroep bestond uit een oneindige sliert brugpiepers, tweedeklassers en onbereikbare ouderejaars. De sliert vertrok om half acht precies vanaf het hoekje van de kruidenier, waar je voor 20 cent zwart-wit in buisjes kon kopen.

Weer of geen weer. Dus ook met windkracht 9, min 20 graden, of midden in een sneeuwstorm maar ook gewoon als het lekker fietsweer was en je in je korte boxum op je zadel klom.

Langs de Waal, over de slingerdijk, neus dicht bij de beenderenfabriek waar dode beesten veranderden in lijm, dan hard naar beneden bij de gasbetonfabriek, dwars door een paar zwarte kousen minidurpies en dan nog een heel lang saai stuk provinciale weg.

Waarna ik 16 kilometer verderop bij het gymnasium aankwam, precies op tijd om mijn kleddernatte regenpak uit te trekken en de hele ochtend zat uit te wasemen bij een overkill aan dode taal naamvallen.

Als je 14 bent is de kunst van op tijd vertrekken precies op tijd opstaan. En als je een beetje oefent, kan dat gewoon in 10 minuten. Dus de hele duvelse bende van een klets water over je gezicht, kleren aan, ontbijten, tas inpakken, bammekes smeren en dan toch nog op tijd zijn om achter aan te haken in die fietssliert.

Tegenwoordig neem ik geen 10 minuten, maar soms gewoon 2 uur de tijd om op te staan.

Ik ga dan niet uitgebreid de geeuwende gaper zitten uithangen of een uur koffie zitten leuten of zo, maar doe de dingen die ik graag wíl doen. De creatieve dingen zoals schrijven, maar ook het opzoeken van de stilte.

Het is verbazingwekkend wat je hoort en ziet als je als eerste het licht aan doet. Als je om 6 uur ’s ochtend de deuren van je woonkamer open doet en een kwartier in je tuin gaat zitten luisteren en kijken naar het krieken van de dag.

Ik ontdekte dat nadat ik het boek ‘The Miracle Morning’ las.

Daarin stond de onvergetelijke zelfhulpboekzin:

‘Je leven bestaat uit leugens.’

Yup dikke vette LIES. Wat trouwens staat voor Lichamelijke, Intellectuele, Emotionele en Spirituele delen die jou als mens vormen.

Waarbij ‘The Miracle Morning’ geen zelfhulpboek zou zijn als het geen handreiking zou bieden om je leven beter te maken. Dat dan ook nog heel mooi de “Life Saver” heet.

Het is een set van 6 oefeningen die je in een paar minuten kunt doen, of gewoon in een uur of langer. Afhankelijk van hoeveel zin je hebt of hoe gemotiveerd je die dag bent.

Het boek nodigt je vooral uit om vroeg op te staan. En dat is na een tijdje verbazingwekkend makkelijk.

Omdat ik, sinds ik dat boek gelezen heb, meestal om 6 uur opsta, heb ik alle tijd om door de 6 oefeningen heen te lopen. Ik neem de tijd voor stilte, lees een stuk in een boek waar ik mee bezig ben, bereid me voor op de dag en de dingen die ik die dag wil bereiken, schrijf een column, doe affirmaties en vaak nog wat sportoefeningen.

Daarna ga ik douchen, is het tijd voor koffie en wandel ik samen met mijn hond Sam nog 3 kwartier naar mijn werk.

Is dat maf?

Hmm, misschien wel een beetje maf, maar sinds ik dit doe, heb ik nooit meer het gevoel dat ik nog van alles moet. Want door deze life savers als eerste te doen, heb ik een lekker gevoel over wat ik al bereikt heb deze dag en kan ik daarna een paar uur 100% concentreren op andere werkzaamheden.

Ik hoor het je zeggen: “Ja maar ik heb 8 uur slaap nodig. Of zelfs 9”. Misschien, maar misschien komt dat alleen maar omdat je moeder dat ooit tegen je zei toen je puber was?

Lang niet iedereen heeft zoveel slaap nodig en de enige manier om daar achter te komen is om te proberen vroeg op te staan. Iets eerder naar bed gaan kan natuurlijk ook.

Werkt het, dan heb je ineens zeeën van tijd erbij gekregen. En dat is allemaal 100% me-me-me-time.

Dus zonder energieslurpende jengelbengels, zonder partner met ochtendhumeur.

Je begint de dag zonder stress en hebt alle tijd voor jezelf. Fijn vooruitzicht toch?

Succes en ik ben benieuwd wat deze tip je oplevert.

Oh ja, omdat ik dankzij mijn ochtendritueel de rest van de dag heel veel tijd over heb, kunnen mijn collega’s samen op vakantie en neem ik een paar weken hun werk over.

Dus, als je de komende weken mij ook eens live aan de lijn wilt krijgen, bijvoorbeeld bij het vinden van een arbodienst, als je een RI&E of PMO wilt gaan uitvoeren, of HR-software zoekt, dan is de kans nu dus best groot 😉

Kijk maar eens op HR Navigator

Tot de volgende keer, dan vertel ik je wat je allemaal kunt bereiken met maar één klein woordje van drie letters…

Ps. Welke zelfhulpboeken lees jij? En wat heeft jou echt verder gebracht? Ik ben heel benieuwd. Laat je het me weten door een reply op deze mail te sturen? Ik verloot het boek ‘Schaamteloos delegeren’ van Taco Oosterkamp onder de inzenders!