Die erwt veegt zijn bips af met je goede voornemens
03 januari 2023 
2 min. leestijd

Die erwt veegt zijn bips af met je goede voornemens

Goede voornemens,

Je kunt zo begin van het jaar geen krant, tijdschrift of sociaal medium openen of je wordt er bijkans mee platgewalst.

30 dagen droog staan, 5 kilo afvallen, ban de suiker voorgoed uit je leven, dit jaar echt die opleiding doen, die reis plannen, tijd maken voor mijn vrienden en familie en zo gaat het maar door.Alleen we weten allemaal dat je goede voornemens net zo goed niet kunt maken. Want de meeste belanden binnen een paar dagen, of hoogstens een paar weken, al in de vuilnisbak. Weer mislukt. Jammer joh.

Klinkt dramatisch en het voelt vaak ook zo, maar je kunt er echt heel weinig aan doen.

Achterin je hoofd zit namelijk een klein erwtje dat je lichaam beschermt tegen al te overijverige doelstellingen en gezondheidsfriekerij. 

De amygdala, zoals dat erwtje heet, houdt absoluut niet van veranderingen en zal er alles aan doen om de dingen gewoon lekker bij het oude te houden. 

Veranderingen, en meestal vallen goede voornemens daaronder, zijn daarom pas na 66 keer keer ingesleten. En laten we eerlijk zijn, dat is veel te lang en veel te veel toch? 

66 keer iets overwinnen wat je lichaam en je geest niet wil, dat gaat nooit lukken. 

66 dagen geen goed glas wijn? Brrr. 66 dagen sporten tussen corpulente zweterige mannenlijfjes met korte mouwen en uitstekende okselharen, terwijl je oren ondertussen worden geteisterd door harde teknobagger. Daggetniet.

66 dagen sla met tomaat als hoofdmaaltijd. Hallo, bent ik een knaagdier of zo?

Dat gaat gewoon niet gebeuren. Daar veegt die erwt gewoon zijn bips mee af.

Is dat erg allemaal? Is het hopeloos? 

Nou nee, want dat erwtje valt eigenlijk best makkelijk te foppen, bijvoorbeeld tijdens het tanden poetsen. Je kunt bijvoorbeeld heel gemakkelijk 30 kniebuigingen toevoegen aan het tandenpoetsen. 

Dat heeft dat erwtje helemaal niet in de gaten. Die denkt, dat je gewoon je tanden poetst en dat heb je al tienduizend keer of zo gedaan, dus dat is wel ingesleten gedrag. En voordat je het weet, heb je een flink stukje beweging toegevoegd aan je dagelijkse routine.

Dus goede voornemens zijn niet bij voorbaat kansloos, als je maar weet hoe je ze toepast.

In mijn boek 'HR met ballen' heb ik er zelfs een hoofdstuk over geschreven. Dat gaat over de 9 lifehacks voor HR professionals. 

Simpele dingen die je kunt doen om je goede voornemens voor de verandering - leuke woordspeling ;-) - nu eens wel te laten lukken, en dan meestal op een simpele manier. 

En denk niet dat ik zomaar wat bij elkaar heb geraapt, want ik heb alle lifehacks de afgelopen decennia wel zo'n beetje uitgeprobeerd. Ik weet uit eigen ervaring dat de meeste mislukken, maar deze zijn voor mij blijven hangen.

Mocht je het boek al hebben, je leest de lifehacks vanaf pagina 197. 

Mocht je het boek nog niet hebben besteld, doe dat dan vandaag nog, want omdat 'HR met ballen' het best verkochte managementboek in de categorie Personeelsmanagement is, heb ik een leuke actie verzonnen.

Want, als je deze week het boek koopt, krijg je het luisterboek erbij voor maar 5 euro.

Dat is handig, want als je een boek leest, terwijl je tegelijkertijd luistert, dan onthoud je tot wel 5 keer meer dan wanneer je alleen leest. En ja, dat is dus ook een lifehack an sich.

Dus, breng in elk geval een goed voornemen in de praktijk en lees het bestverkochte boek over HR ;-) Bestellen doe je via de link hieronder. 

Gebruik de code 'bobopeen' bij de checkout en het luisterboek kost je dan geen 14,50 maar slechts 5 euro.

>>> Bestel 'HR met ballen' inclusief het luisterboek met korting

Ps. de korting geldt ook voor de speciale bundel. Je krijgt dan ook nog eens het e-boek er helemaal gratis bij. Je bestelt de bundel via deze link.