Die bal met bril moet zijn bæck houden
21 oktober 2021 
1 min. leestijd

Die bal met bril moet zijn bæck houden

Vieze Turk

Vuile flikker

Een bal met bril die zun smerigu baek moe houwu

Ik ben in mijn leven voor nogal wat uitgemaakt. Schelden doet geen pijn, zeggen ze.

Ik maakte er daarom als puber maar een sport van om ongrijpbaar te zijn. Zodat ik niet in een hokje gestopt kon worden.

Dus op het schoolplein liep ik met een door groene zeep ondersteund getoupeerd Robert Smith kapsel, gedrapeerd met een collegeshawl. 

Ik liep op legerkistjes en daarover een kakkerige lange zwarte Matinique jas. Ik zag er zo raar uit, dat ik in geen enkel hokje paste en dat vond ik wel zo fijn, want daar waren geen scheldwoorden voor.

Tegenwoordig is het allemaal wat milder en het boeit me ook (bijna) helemaal niet wat iemand van mij vindt. Behalve misschien als iemand mij aanspreekt met "U", of erger nog, met "Meneer". 

Vinik gewoon niet fijn. Het schept namelijk afstand en het voelt nogal oud ;-) 

Er zijn dus ook mensen die juist wél op een bepaalde manier aangesproken willen worden. Dus niet met "hij" of "zij", maar bijvoorbeeld met onzijdig, dus als "they" of "them".

Wilde je vroeger vooral onzichtbaar zijn als je net even anders was, nu is dat steeds vaker precies andersom. 

Diversiteit en inclusiviteit is een onderwerp dat daarom op de agenda staat van steeds meer organisaties. Uitgangspunt is dat je mag zijn wie je bent, geloven wat je wilt en houden van wie je wilt, ook - of juist - als dat misschien niet standaard is. En dat heeft een ander maar te accepteren.

Maar het betekent ook dat iedereen mee mag doen en daarbij gelijk kansen heeft. En juist dat is moeilijk, omdat je als mens er vaak voor kiest om je te omringen met wat je kent. Dus is de directie van jouw bedrijf wit, man en 50+, dan zal er niet zo snel een jonge vrouw bijkomen of iemand met een niet-westerse achtergrond, want een witte man van 50 is vertrouwd en die anderen niet.

Diversiteit en inclusiviteit is een ongelofelijk complex onderwerp, ook omdat er zoveel gevoeligheden en vooroordelen zijn. Daarom gingen Pauline Miedema en ik een tijdje geleden in gesprek met Roy Budjhawan, voorzitter van de Nederlandse InclusiviteitsMonitor en Hanane Abaydi, projectleider bij IZI Solutions, een sociaal innovatiebureau dat zich bezighoudt met maatschappelijke vraagstukken.

Je kunt de podcast van dit gesprek gratis beluisteren via BG magazine. 

Let op: Je moet dan wel ingelogd zijn, dus ben je nog geen abonnee, maak dan eerste even een gratis account aan. 

>>> Beluister de podcast over diversiteit en inclusiviteit