De verborgen boodschap van HR
04 december 2023 
2 min. leestijd

De verborgen boodschap van HR

Het laatste avondmaal.

Je kent vast het prachtige middeleeuwse fresco wel van meesterkunstenaar Leonardo Da Vinci

Het schilderij zit vol symboliek, niet in de laatste plaats omdat Da Vinci alles wat hij deed volstopte met geheime boodschappen. Zelfs 700 jaar later wordt het werk van Da Vinci nog flink bestudeerd.

Waarom liggen er bijvoorbeeld zoveel broden op tafel bij dat laatste avondmaal? Waarom is de zoutpot bij Judas omgevallen?

Is het nu paling of haring die op tafel ligt? Want in het Italiaans is paling 'aringa' en dat klinkt als 'arringa' wat indoctrineren betekent. Maar 'renga' betekent haring en dat staat weer voor iemand die religie ontkent. En waarschijnlijk geloofde Leonardo niet.

Heeft Christus daarom ook geen halo? Iets wat standaard gebeurde rond het jaar 1500, toen dit schilderij gemaakt werd. Waarvoor gebruikte Leonardo eigenlijk een hamer en een spijker om deze fresco te maken? En waarom lijkt Johannes op een vrouw? En zo kun je nog wel even doorgaan.

Maar een van de grappigste dingen komt wel uit het onderzoek van Giovanni Maria Pala. Dit heeft uitgedokterd dat de broden en de handen van alle apostelen samen een heus muziekstuk vormen.

Waarom brood en handen? Omdat het brood natuurlijk het lichaam van Christus symboliseert. Brood dat met de hand gebroken en gegeten wordt.

Hoe dan ook, alle broden en handen samen, dat zijn 43 noten die - als je vijf horizontale lijnen op en net boven de tafel trekt - je op een muziekbalk kunt leggen.

En als je het dan speelt - zoals Leonardo alle opschreef, dus in spiegelbeeld - dan komt er een best interessant stukje muziek tevoorschijn.

Nu zijn geheime boodschappen leuk voor tijdens een wappiebreak, maar je bereikt er weinig mee in de directiekamer.

Daarom staan er, om precies te zijn, nul in mijn boek 'HR met Ballen'. Mijn boek staat juist vol met duidelijke taal en bevat 9 simpele succesformules die het MT vandaag nog overtuigen om te investeren in menselijk kapitaal.

En dat werkt, want inmiddels is het boek toe aan alweer de zesde druk en maakt het grote kans voor het tweede jaar op rij het bestverkochte HR-boek te worden.

Om dat te vieren, heb ik samen met mijn uitgever Van Duuren een gave actie bedacht.

Die actie is heel simpel: je koopt het boek en krijgt korting. En hoe meer boeken je bestelt, hoe meer korting je krijgt. Als bonus krijg je de hele maand december ook nog het luisterboek t.w.v. € 14,50 cadeau van me.

Dit zijn de mogelijkheden:

  1. Bestel 1 exemplaar van 'HR met Ballen' en krijg 20% korting.  Je betaalt geen € 29,99 maar € 23,99.
  2. Bestel 5 exemplaren of meer en krijg 22,5% korting. Je betaalt geen €149,95 maar slechts € 116,20.
  3. Bestel 10 exemplaren of meer en krijg 25% korting. Je betaalt geen € 299,99 maar € 224,95.
  4. Meer dan 25? Mail me even hoeveel exemplaren je wilt bestellen, dan vertel ik je de mogelijkheden.

Je bestelt heel gemakkelijk via de link hieronder. Je vult het aantal exemplaren in en de prijs, en korting wordt automatisch aangepast.

Bestel 'HR met Ballen' >>>

Ps. Als je deze maand 'HR met Ballen' bestelt, krijg je niet alleen korting tot wel 25%, maar je krijgt ook gratis het luisterboek t.w.v. € 14,50 cadeau.