De helft van Nederland is gek
13 januari 2022 
2 min. leestijd

De helft van Nederland is gek

De helft van Nederland is gek, las ik in het boek 'De burn-out bubbel'. 

Over dat boek ga ik het later nog wel over hebben, want ik heb het nog niet uit, maar vandaag wil ik het dus over dit feitje hebben.

De helft van Nederland is namelijk gek. Nu ja, ik zal het iets nuanceren, bijna de helft van Nederland heeft een spiechische stoornis. 

In dat boek staat namelijk dat 43% van de Nederlanders een psychische aandoening heeft die valt onder de DSM, dat is zeg maar het heilige boek voor psychiatoren.

In de DSM staat alles wat een mens op psychologisch vlak zou kunnen hebben, dus alle psychische stoornissen rondom syndromen, angsten, persoonlijkheden en dergelijke. 

Dat gaat van ingewikkelde problematiek als schizofrenie, meervoudig persoonlijkheidssyndroom of narcisme, tot aan inmiddels 'huis-tuin-en-keuken aandoeningen' als ADHD en Autisme (ASS) en angst voor bloemen (anthofobie)

Opvallend is dat burn-out (nog) niet in die DSM staat. 

Er staat wel dat het aantal aandoeningen sinds 1952 is verdrievoudigd. Je kunt nu kiezen uit maar liefst 297 stoornissen.

Volgens auteur Wilmar Schaufeli is het onwaarschijnlijk dat we ineens drie keer zoveel stoornissen hebben gekregen, maar hebben we er in plaats daarvan voor gekozen om ons ziektebegrip te verruimen. 

Veel mensen die 'vroeger' normaal waren, zoals bijvoorbeeld drukke jongetjes of mensen die liever alleen zijn dan met een ander, krijgen nu een DSM-stoornis.

Is dat erg dan? Nee, helemaal niet, want als je een stempel hebt, is er meestal ook een behandeling mogelijk. Als je dat tenminste wilt.

ff een vraagje: schrok je eigenlijk van de titel van deze mail? Was je even bang dat jij ook gek zou zijn? Voelde je je misschien op je roze teennagels getrapt? Of vind je het onzin wat Schaufeli schrijft?

Mooi, het was namelijk de bedoeling om je even wakker te schudden.

Want met een paar simpele getalletjes kun je iemands aandacht vangen en zo een punt maken. 

Binnen HR zijn er zelfs een paar hele mooie getallen die voor het grijpen liggen. 

Getallen waar je elke maandag een homerun mee kunt scoren in het MT. Als je het tenminste goed doet.

Dat betekent dus niet dat je 297 getalletjes gaat uitpoepen in een dashboard met allemaal kekke kleurtjes. Nee, je gaat iets heel anders doen om HR bovenaan de agenda te krijgen. 

Wat dat is, vertel ik je in de online mini-training: 'Maakt gehakt van nietszeggende HR KPI's'.

De training is aanstaande maandag 17 januari 13:30 uur en geef ik samen met Pauline Miedema. In de training ontdek je ook:

  • Hoe je KPI’s opstelt waarmee je je jouw manager overtuigt van jouw plannen.
  • Waarom de meeste HR-professionals denken dat ze geen KPI's nodig hebben en waarom ze daarom zo stuurloos zijn als een rubberbootje op de oceaan. 
  • Welke KPI’s je moet gebruiken om elke maandag een homerun te slaan in het MT.
  • Welke 3 KPI's onmisbaar zijn voor de HR-afdeling.

Na de training weet je ook welke drie HR KPI's voor jouw organisatie de beste zijn. Aanmelden doen je via de link:

>>> aanmelden voor de gratis online mini-training 'Maak gehakt van nietszeggende KPI's

Tot morgen.

Ps. Check ook de andere nieuwe trainingsdata en de Workshop arbo en preventie in de kalender. De trainingen beginnen volgende week alweer.