Bruine smurrie op je plafondventilator
17 mei 2022 
2 min. leestijd

Bruine smurrie op je plafondventilator

Een gouden overlevingsregel zegt dat je 3 minuten zonder zuurstof kan, 3 uur zonder schuilplaats bij woeste weersomstandigheden, 3 dagen zonder water en 3 weken zonder eten.

Vraag het maar eens aan willekeurige doomsday prepper - dat is zo iemand die met een jaarvoorraad chilibonen en een proppenschieter in een vochtig kolenhok het einde der tijden zit af te wachten - en die komt met dit soort overlevingspraat.

Maar wat nu als de bruine derrie echt de plafondventilator raakt? 

Dus als de SHTF, kort voor: als de Sjithitsdefan? 

Dat je ineens gras moet eten of bedorven voedsel, in een derde van je dagelijkse benodigde hoeveelheid, terwijl er om je heen continu bommen afgaan, je kind ziek is en antibiotica nodig heeft, het dak boven je hoofd lekt en er geen water of elektriciteit is?

Wat zijn dan de regels eigenlijk? Wat moet je doen als er totale chaos is? Wat als elke misstap je dood kan betekenen en zelfs je beste vriend morgen je vermoordenaar kan zijn? Als je alleen kunt vertrouwen op jezelf, en waarschijnlijk zelfs dat niet eens?

Grote kans dat er dan helemaal geen regels meer zijn en dat je, als je wilt overleven, je als mens moet gaan aanpassen aan zo'n wereld zonder regels. 

Terwijl je geen idee hebt of dit dagen, weken, maanden of misschien jaren gaat duren. 

Net zolang tot alles wat niet normaal is, normaal is geworden. En pas als je het niet normale accepteert als normaal, dan weet je dat je er bent.

Selvo Begovic moest jarenlang in de Balkan oorlog zien te overleven. En deze niet zo heel vrolijke boodschap uit het boekje 'The Dark Secrets of SHTF survival' relativeert ons bestaan. 

Want hoe goed je ook denkt dat je alles voor elkaar hebt, de smurrie kan altijd morgen tegen de ventilator knallen. 

En de boodschap is dat je je daar waarschijnlijk niet op voor kunt bereiden door in een kolenkit te gaan zitten met een blik houdbare bonen en clichés.

Er staat nog een wijze les in dit boek:

"Smart people learn from their mistakes. But the real sharp ones learn form the mistakes from others."

Dat hoeft niet alleen over oorlogszaken te gaan natuurlijk, liever iets luchtigers zelfs, bijvoorbeeld over beweging. 

Want de wereld stond misschien een tijdje stil, en misschien staat die voor jou nu ook nog wel een beetje stil, maar nu is het echt de heugste tied om weer in beweging te komen. 

Op 9 juni organiseert het Vitaliteitsnetwerk daarom een symposium met als thema 'Beweging'. 

Voor het eerst in lange tijd kan dit ook weer live. Op het symposium hoor je onder andere de lessen van topsporter Epke Zonderland en van het Ministerie van Defensie.

Als partner van het Vitaliteitsnetwerk Nederland mogen we weer een aantal vrijkaarten weggeven.

Dus wil je leren hoe andere organisaties hun medewerkers in beweging krijgen? En heb je zin om erbij te zijn op 9 juni in het PON Experience Center Move in Amsterdam?

Kom dan even van je bips en meld je als onze gast aan via deze link:

>>> Ik meld me aan voor het symposium 'Beweging' van Vitaliteitsnetwerk Nederland

  • Selecteer de juiste bijeenkomst en vul je contactgegevens in 
  • Selecteer in ieder geval 'ik ben uitgenodigd en heb een code
  • Gebruik de code: 'HR Navigator-move' - En klik op 'aanmelden'