Bierflesjevergissing
10 augustus 2020 
2 min. leestijd

Bierflesjevergissing

Sommige mannen zoeken liefde op de verkeerde plaatsen. Dat is niet alleen bij mensen zo, maar zeker ook in de natuur.

Maar de mannetjeskever van de Julodimorpha Bakervelli maakt het wel heel bont.

Die werden namelijk massaal verliefd op bierflesjes van een Australisch biermerk. Die flesjes waren te mooi om waar te zijn.

De kevers probeerden die ‘beer stubbies‘ het hof te maken en deden zelfs een ingewikkeld paringsdansje. Ze werden helemaal wild van de prachtige rondingen van het Australische bierflesje. De hormonen gierden door het dak van al die mooie schitteringen in het gebobbelde gebruinde glas.

En daarna probeerden de kerelkevers de flesjes te bespringen in de hoop wat opmerkelijke nakomelingen te produceren.

De keverboys waren zo gek van hun glazen vrouwen, dat ze niet alleen aanvallen van mieren negeerden, zodat sommigen in het harnas stierven, maar ook de echte keverdames in de steek lieten. Waardoor de eitjes die de kevervrouwtjes hadden, niet langer werden bevrucht. En er geen kinderkevertjes meer kwamen.

Dit verhaaltje – en nog honderden andere – staan in het fascinerende boek ‘Insectenrijk’ van Aglaia Bouma.

Omdat ze ooit is gestoken door een Hoornaar, dat is een wesp on steroids, was ze een paar decennia doodsbang voor insecten. Als ze al naar buiten moest voor een boodschap, brak het angstzweet haar uit. Bij alleen al de gedachte dat er iets zou kruipen of vliegen, raakte ze in paniek

Tot ze besloot dat kennis de enige manier is om van je angst af te komen. En daarom ging ze zich verdiepen in insecten. En of je insecten nu heel fascinerend vindt of juist heel kriebelig en eng, haar boek helpt je zeker over je insectenangst heen.

En zo werkt het ook met een crisis. Want als je kennis hebt over een crisis, over hoe je kunt handelen in tijden van crisis, dan hoef je er niet bang meer voor te zijn.

En het mooie is, als HR-professional kun je je over het algemeen heel goed op een crisis voorbereiden.

Een crisis is misschien wel hét moment bij uitstek waar jij als HR-professional kunt shinen. Waar je kunt laten zien wat je waard bent. Want in een crisis ben je onmisbaar, omdat jij de schakel bent tussen management en medewerkers.

Daarom hebben Pauline Miedema en ik een gratis online mini-training gemaakt. Die is 13 augustus en gaat over HR crisismanagement zonder klotsoksels.

In de training leer je:

  • Hoe jij je met 7 simpele vragen nu al voorbereidt op de volgende crisis, zelfs al je geen idee hebt wat die crisis zal zijn, zodat je bij de volgende crisis vol vertrouwen en rustig glimlachend naar je baas stapt, om hem te helpen bij het nemen van zijn moeilijkste crisisbesluiten.
  • Waarom er altijd weer een volgende crisis komt en wat je vandaag al kunt doen om voortaan elke crisis als een ware zen-master te kunnen weerstaan, zonder dat je nog last hebt van klotsoksels of gierende hyperventilatie.
  • Hoe je voorkomt dat je bij een crisis in blinde paniek de verkeerde besluiten neemt, waardoor jouw organisatie als een lemming het ravijn instort.

Je kunt je hieronder gratis aanmelden.

Aanmelden voor de gratis training HR crisismanagement zonder klotsoksels