Bananenwijsheid
04 juni 2020 
3 min. leestijd

Bananenwijsheid

https://www.linkedin.com/pulse/bananenwijsheid-bob-zeegers/

 

Je hebt vast wel eens een aap een banaan zien eten, toch?

Natuurlijk heb je dat wel eens gezien. In de dierentuin, in een EO-natuurfilm, of terwijl je zat te lummelen op joetoep. Maar weet je ook hóe een aap een banaan eet?

Die boomslingeraar doet dat dus heel anders dan jij en ik. Niet een beetje anders hè, maar echt heul anders.

En omdat ik vrijwel zeker weet dat een aap meer verstand heeft van bananen dan jij en ik, heeft Dr. Bob wat fektsjekking gedaan.

Het begint dus al bij het pellen van de banaan. Dat vind ik persoonlijk best een lastig dingetje.

Eerst het pellen van zo’n onwillig langwerpig ding, dan die vieze gele velletjes van het vruchtvlees, soms nog een bruin stukje eruit snijden, of een zwart kontje. En dan maar hopen dat ie niet te rijp is, anders zit je met een mond vol bananenmeel te kokken.

De meeste mensen pellen een banaan vanaf de bovenkant, dus zeg maar waar de banaan aan de tros heeft gehangen.

Doet een aap niet, die pelt vanaf de onderkant. En wat blijkt, dat gaat iesiepiesie!

Wat ook grappig is – of eigenlijk helemaal niet, zeker niet als je nu nog steeds denkt dat biologisch eten iets is voor macrobiotieze geitenwollensokkenneuzelaars – dat de enige banaan die een aap pelt níet een biologische banaan is.

Die banaan, en dat ruikt die aap, zit vol pesticiden en andere fijne gifwaren. Die is met een mooi geel kleurtje overgespoten, zodat hij er zo lekker appetijtelijk uitziet in de winkel (wist je dat dat ook met ander fruit zoals citroenen, ook gebeurt?).

Want een banaan uit het oerwoud, of die biologische uit de winkel, die verslindt Bokito met huid en haar, uh schil.

Dus niks-nie-pellen-nie die banaan, gewoon opeuten.

Als je een beetje van koken houdt, zoals ik, dan kom je er ook al snel achter dat je van al die restjes banaan, die je jarenlang hebt weggetoedeledokiet in je geef-es-thee bak, misschien wel de beste vleesvervanger aller tijden hebt gemist.

Want met die bananenschil kun je een heul lekkah broodje pulled banana maken, dat niet onderdoet voor een broodje pulled pork of chicken.

Het voordeel van het opeten van zo’n bananenschil is dat je er ook niet meer over uit kunt glijden. Doet een aap trouwens ook niet.

Soms helpt het naar iemand te kijken of luisteren die echt verstand heeft van een onderwerp. Die vertelt je dingen die je nog niet wist. Of die zorgt ervoor dat je voortaan niet meer uitglijdt over die bananenschil.

Want soms doe je dingen, nou gewoon, omdat je ze al je hele leven zo doet…

En dan helpt het soms als iemand je laat zien dat het ook anders kan.

En dat is precies wat wij je laten zien in de extra editie van de gratis online workshop over inkoop van arbodienstverlening en preventie.

En ik durf te stellen dat Marco en ik minstens net zo veel weten over arbo en preventie als Bokito over alle geneugten van bananen eten. Want de afgelopen jaren hielpen we al meer dan 11.000 organisaties bij het vinden van een arbodienst.

In deze gratis online workshop vertellen we je welke manieren er allemaal zijn om je arbo en preventiebeleid in te richten.

Maar ook hoe je nooit meer uitglijdt over deze arbo bananenschillen:

  • Hoe je voorkomt dat je verkeerd ingericht arbobeleid je tienduizenden euro’s kost.
  • 5 niet te missen feiten en fabels over arbodienstverlening die niemand je vertelt.
  • Wat de échte impact is van corona op je arbobeleid.
  • Hoe je door alle glimmende folders en verkooppraatjes van arbodiensten heenprikt, zodat je nooit meer een verkeerde arbodienst kiest.
  • Hoe je in drie simpele stappen direct aan de slag kunt met preventie en duurzame inzetbaarheid.
  • Hoe je omgaat met de explosieve stijging van verzuim en wat je vandaag kunt doen om tonnen schade te voorkomen.
  • Waarom gratis arbo niet bestaat en zelfs niets anders is dan een fopcontract, met teleurstelling, frustratie en een vette rekening als resultaat.
  • Welke 5 valkuilen er zijn als je op zoek gaat naar de beste arbopartner.
  • Waarom sommige duurbetaalde consultants maar blijven volhouden dat eigen regie de oplossing is bij verzuim, maar in feite al jaren morsdood is en vooral leidt tot een hoger verzuim.

Omdat de workshop van 16 juni binnen 2 dagen was volgeboekt, hebben we een extra editie van onze populairste workshop. Die is 23 juni.

Bekijk de details of meld je direct aan

Meedoen?

De workshop is gratis, maar er zijn wel wat spelregels.

Zo is de online workshop bedoeld voor HR-professionals van organisaties met 100 werknemers of meer. Omdat we concreet aan de slag gaan met jouw actuele vraag en er heel veel interactie is, heeft het alleen zin om mee te doen als je echt op zoek bent.

Je krijgt van ons trouwens ook wat huiswerk vooraf en je mag alleen meedoen als je dat braaf gemaakt hebt 😉

Dus ben je consultant, op zoek naar werk, heb je tijd over of geen echte vraag? Of wil je alleen maar achterover leunen, maak je nooit je huiswerk en wil je vooral de wijsneus uithangen? Dan heeft het geen zin om je aan te melden.

Oh ja, de workshop is gratis, maar niet vrijblijvend. Dus ben jij zo iemand die zich overal voor aanmeldt, maar nooit komt opdagen? Weet dan dat je in dat geval wél een factuur van ons krijgt.

Ben je je wel aan het voorbereiden, zoek je een arbodienst maar heb je geen idee waar te beginnen? Heb je een behoorlijk verzuimprobleem? Ben je ontevreden over de resultaten van je huidige arbodienst? Of heb je de afgelopen coronamaanden niets gehoord van je arbodienst, behalve een factuur, en baal je daar behoorlijk van? Klik dan hieronder op de link.

Bekijk hier alle details of meld je direct aan