Als je dit kunt lezen, ben je in levensgevaar
21 januari 2022 
2 min. leestijd

Als je dit kunt lezen, ben je in levensgevaar

Er is een wereld waar je vermoord wordt als je dit kunt lezen.

In die wereld speelt Jason Momoa, in de echte wereld het ex-schatje van Lisa Bonet, de woeste blinde krijger Baba Vos in een dystopische wereld vol blinde mensen.

Baba loopt een beetje als een rare kwasimodo door de woeste natuur, maar hoort zo goed, dat als er een wolf voor hem staat, hij weet dat die net gegeten heeft. Hoe?

Omdat de hartslag van de wolf lager is als hij gegeten heeft, dan wanneer hij honger heeft. Dat je het weet.

En zodra er gevochten moet worden, verandert Baba Vos in Baba Grizzly en scheurt ledematen en speknekken aan gort alsof het krokante soepstengels zijn.

Bijna iedereen in See, de serie waar ik het over heb, is dus blind. Op een paar foutjes van moeder natuur na.

Als jij dat foutje bent, dan kun je zien. Maar dan ben je wel een heks en word je op een gruwelijke manier vermoord. 

Er is zelfs een doodseskader van heksenjagers, die met zwarte ravenveren alles wat maar een beetje licht in de ogen heeft, de dood in jaagt.

Het mooie van dystopische series of films, is dat je je zo'n wereld vaak wel voor kunt stellen. 

Je kunt best geloven dat moeder natuur, in ruil voor al onze verkwisting, ons zoiets aandoet om onze aantallen wat naar beneden te brengen. 

Of dat een blinde beter met een zwaard om kan gaan dan iemand die dat zwaard kan zien aankomen.

Een uitspraak bleef me bij: "Ooit komt er een tijd dat mensen die kunnen zien in de meerderheid zijn en dan zijn wij, blinde mensen, de paria's".

Vraag je vandaag eens af: wie is de meerderheid in jouw organisatie? En wie de paria? Wat is het dat je niet ziet? Waarvoor ben jij blind? Of doof?

Achter welke paria's gaan de de heksenjagers in jouw organisatie aan? 

En weet je zeker dat dit altijd zo blijft? Of kun je je voorstellen dat het morgen, of volgend jaar, of over vijf jaar, ineens anders is? 

Dat het dan best handig is, als er mensen in jouw organisatie zijn die altijd al in het donker leefden en jou dan kunnen helpen zien? 

Luister dus gewoon, zonder ogen, maar met je oren. 

En luister dan niet alleen naar de stuwende hartslag van de meerderheid, maar vooral ook naar de zwakke klop van de minderheid. 

Heeft de minderheid honger en staat ze op het punt jou te verslinden? Of heeft ze net als die wolf uit See al gegeten en likt ze voldaan haar poten af?

Start geen heksenjacht als je een andere mening hoort, maar zoek juist bewust naar meningen die afwijken van de norm. Probeer daarna toch de consensus te vinden voor alle plannen van jouw organisatie, zodat alle verhalen, van de blinde, de ziende, de dove en zelfs de kreupele gehoord worden.

Wil je weten hoe? Luister of lees dan de Masterclass over Onderstroom met Sandra Bouckaert. Zij is dé specialist op het gebied van onderstroom in organisaties en laat je zien dat je draagvlak niet zomaar kunt creëren en wat je precies moet doen om te zorgen dat alle medewerkers voortaan meegaan in jouw plannen.

Je krijgt de masterclass cadeau bij de Masterclass over Duurzame Inzetbaarheid, het thema van deze maand van BG magazine Plus

Die masterclass kun je deze week met 50% korting bestellen. Je betaalt dus geen € 125,--maar slechts € 62,50.

>>> Bestel de masterclass Duurzame Inzetbaarheid

Tot maandag,

Ps. alleen vandaag nog krijg je de masterclass over Onderstroom cadeau bij je bestelling van de masterclass Duurzame Inzetbaarheid