Als je beste vriend verandert in een golddiggert
19 oktober 2020 
3 min. leestijd

Als je beste vriend verandert in een golddiggert

Robbie was een jaar of zeven een van mijn beste vrienden.

Zo’n vriend in de buitencategorie slim, met toch maar een eenvoudig baantje in een pinguïnpakje ergens in een vijfsterren hotelbar in Amsterdam.

Een aparte vogel, die alle spelletjes won waar je bij moest kunnen tellen en die zomaar een hele succesvolle beurshandelaar had kunnen zijn.

Zo’n vriend die met zijn luchtgitaar helemaal los ging op Supertramp en vooral Pink Floyd. Die liep in slobbertruien en afgetrapte sjappieschoenen en die volkomen argeloos nog witte sportsokken droeg. Maar waar je mee kon lachen tot de tranen over je wangen biggelden.

Op een avond belde die Robbie. Hij had een nieuwe vriendin en we moesten en zouden afspreken op een terras op de Brink in Laren. Zeg maar een plek waar ik gemiddeld eens in de 50 jaar kom.

En daar zaten we dan, midden tussen de Gooise kakkineuzen, terwijl wat nieuw-geld-patjepeeërs ondertussen langsflaneerden in Porsjies, Hummerts en andere opzichtige patserbakken.

En terwijl we een beetje ongemakkelijk nipten aan een overpriced roseetje en voorzichtig kennismaakten met zijn nieuwe Amerikaanse meissie, was daar ineens een goochelaar aan tafel.

Zo een die een paar oh en ah kunstjes doet, die je dan een paar centen geeft, en die dan de tafel ernaast gaat stalken.

Maar die paar centen waren volgens Robbie niet genoeg. “Geven jullie maar twee gulden?” Zijn gezicht vertrok in een misprijzende grimas. Een blik van ongeloof naar zijn nieuwe nogal vermogende meiske.

Robbie trok een goudkleurige geldclip uit zijn broekzak, die gevuld was met flappen en overhandigde opzichtig 25 piekermansen als beloning voor 4 minuut 53 matig tovenaarsvermaak.

En terwijl ik het tafereel later analyseerde, realiseerde ik dat mijn goede vriend Robbie in een paar weken was getransformeerd tot een mannelijke goldiggert in maatpak.

Hij had zijn slobbertrui verruilt voor een maatwerk zwartsatijnen blouse van een hippedesigner en liep ineens op mocassins van krokodillenleer.

Had zijn drie-hoog flatje achter in Amsterdam-Osdorp verruilt voor een mega appartement aan het Vondelpark en kondigde aan dat hij ging trouwen in The Grand.

En het was duidelijk dat bij zijn nieuwe status misschien wel geen plek meer was voor zijn oude vrienden.

Ik mis hem tot de dag van vandaag nog.

Toevallig sprak ik vorige week een paar klanten die net zo’n ervaring hadden, maar dan met hun arbodienst.

Kwam de arts voorheen af en toe aanwippen in zijn door motten aangevroten zelfgebreide slobbertrui, nu kwam in zijn plaats ineens een sales gladjakker in maatpak, met zijn initialen in de manchetten van de blouse geborduurd. Die doodleuk vertelde dat er voortaan alleen nog maar full-service abonnement werden aangeboden.

Ik sprak ook een organisatie, die vertelde dat de arbodienst helemaal niet meer ging leveren. En drie van mijn klanten vroegen zich hardop af of arbodiensten alleen nog maar bezig waren met hun interne overnameperikelen. En of ze nog wel eens dachten aan hun klanten?

Is het dan alleen kommer en kwel, Bob?

Nou nee, helemaal niet eigenlijk…

Marco en ik zien juist hele mooie ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van preventie. Iets wat ook keihard nodig is, omdat het lange verzuim als een hockey stick omhoog knalt.

Maar ook prachtige maatwerkoplossingen, die op een bij jouw organisatie passende manier inhoud geven aan bijvoorbeeld eigen regie, of juist full support.

Over al dat moois gaan we je alles vertellen in de twee extra edities van onze gratis online workshop over inkoop van arbodienstverlening en preventie.

In die workshop vertellen Marco en ik je alles over het selecteren van een nieuwe arbodienst. Het is by far onze meest succesvolle training en wordt beoordeeld met een 9,3.

Wees er snel bij, er is maar een beperkt aantal plaatsen en zoals altijd: vol = vol.

Bekijk de details of meld je direct aan

Meedoen?

De workshop is gratis, maar er zijn wel wat spelregels.

Zo is de online workshop bedoeld voor HR-professionals van organisaties met 100 werknemers of meer. Omdat we concreet aan de slag gaan met jouw actuele vraag en er heel veel interactie is, heeft het alleen zin om mee te doen als je echt op zoek bent.

Je krijgt van ons trouwens ook wat huiswerk vooraf en je mag alleen meedoen als je dat braaf hebt gemaakt 😉

Dus ben je consultant, op zoek naar werk, wil je alleen maar een lijstje met namen, heb je tijd over of helemaal geen echte vraag? Of wil je alleen maar achteroverleunen, maak je nooit je huiswerk en wil je vooral de wijsneus uithangen? Dan heeft het geen zin om je aan te melden.

Oh ja, de workshop is gratis, maar niet vrijblijvend. Dus ben jij zo iemand die zich overal voor aanmeldt, maar nooit komt opdagen? Weet dan dat je in dat geval wél een factuur van ons krijgt.

Ben je je wel aan het voorbereiden, zoek je een arbodienst maar heb je geen idee waar te beginnen? Heb je een behoorlijk verzuimprobleem? Ben je ontevreden over de resultaten van je huidige arbodienst? Heb je zo’n gladjakker in maatpak op bezoek gehad? Of heb je de afgelopen coronamaanden niets gehoord van je arbodienst, behalve een factuur, en baal je daar behoorlijk van? Klik dan hieronder op de link.

Bekijk hier alle details of meld je direct aan