Als een zigeuner rockster door de douane
06 februari 2020 
2 min. leestijd

Als een zigeuner rockster door de douane

Er zijn mensen die er een beetje uit zien als een zigeuner rockster. En er zijn mensen die als beroep hebben om uit te vinden of jij plannen heb om het Empire State Building op te blazen. En bij die laatste heb ik het niet over beroepen bij een of andere geheimzinnige dienst, maar gewoon over mensen als Francois. Een gezellige dikkerd, met krullen en een blonde kuif en een gouden naamplaatje met zijn naam op. Francois kwam op me af, terwijl ik op de luchthaven van Wenen stond te wachten op mijn aansluitende vlucht naar de Verenigde Staten. Nu word ik op vluchthavens wel vaker uit de rij gepikt. Dat heeft nix met etnisch profileren te maken hoor. Want ik heb zwart haar, ben best lang, heb door mijn donkere ogen en wenkbrauwen niet per se een vriendelijke uitstraling, een baard van een paar dagen en hang vol met zilveren bling bling. En tja, dan zie ik er volgens een vriend van me gewoon uit als een zigeuner rockster. Francois kwam dus een praatje met me maken. Hij vroeg waar ik vandaan kwam, waar ik naar toe ging, of ik familie in Amerika had en of ik plannen had om er te gaan werken. Na dit beetje ongemakkelijk kruisverhoor gaf hij me een papiertje waarmee ik versneld kon inchecken, en voegde er aan toe: "Nou, en ik neem aan dat je geen plannen hebt om het Empire State Building op te gaan blazen?" Daarna mocht ik aan boord van de Boeing en heb toch een aantal uren om me heen zitten kijken of Francois misschien wat terroristen gemist had. Als je nieuwe medewerkers aan hebt genomen, dan begint de introductieperiode niet pas op de eerste werkdag, maar al ver daarvoor. En die introductieperiode stopt ook niet na een week, die gaat veel langer door. 70% van de nieuwe medewerkers voelt zich de eerste zes maanden ook een beetje ongemakkelijk. Ze zijn gestart in hun nieuwe baan, maar ze zijn niet bepaald blij. Ze weten niet waar ze moeten zijn met hun vragen, ze kennen de geschreven en ongeschreven regels niet van hun organisatie, of hun nieuwe collega's negeren hen volledig. Het resultaat? Een op de drie medewerkers wil binnen zes maanden al weer weg. En dat heeft alles te maken met de introductieperiode, kortweg het onboarden van medewerkers. Daarom hebben we weer een nieuwe masterclass toegevoegd aan ons HR Masterminds programma. Hierin leer je: Hoe je van de introductieperiode voor nieuwe medewerkers een ervaring maakt die lijkt op een perfecte eerste date, zodat je zeker weet dat je de ware bent voor elkaar. Welke 9 simpele dingen je kunt doen, waardoor een medewerker zich al welkom voelt nog voordat hij of zij is begonnen. Hoe het komt dat 70% van de medewerkers niet zo enthousiast is over de de eerste periode bij een nieuwe werkgever en hoe jij dit met 3 eenvoudige aanpassingen in je inwerkprogramma voorkomt. Hoe je voorkomt dat nieuwe medewerkers lost in space zijn zodra ze een introductieprogramma achter de rug hebben. Wat er gebeurt als je nieuwe medewerkers als machines behandelt en waarom je elke nieuwe medewerker beter een eigen onboarding programma kunt geven, zodat ze zich als een vis in het water voelen. Welke 8 dingen jij niet moet doen bij het onboarden van nieuwe medewerkers, zodat ze niet binnen 6 maanden alweer net zo hard weghollen. Deze masterclass over onboarding is onderdeel van het HR Masterminds programma. Ben jij een HR-professional? En wil je dat wij jou helpen elke maand beter te worden in jouw vak, zodat je een echte HR Mastermind wordt? Meld je dan aan voor het HR Masterminds membership. Elke maand ontvang je een nieuwe succesformule voor je HR-beleid. Bekijk hier het aanbod van HR Masterminds