Aanklootpleidooi
06 september 2022 
2 min. leestijd

Aanklootpleidooi

Vraagje. Heb jij wel eens? 

De schermachtergrond van die lekkere Adonis op de computer van je collega verandert in de close up van een vers gelegde hondendrol?

Een marktplaatsadvertentie geplaatst waarin je zegt dat je kleiner gaat wonen en dat alles gratis af te halen is; duur leren bankstel, play-station, gloedjenieuwe koelkast, wasmachine en zelfs een 60" inch-tv, en daar dan het telefoonnummer van je beste vriend of vriendin bij geplaatst, zodat die 24 uur uur lang helemaal gek gebeld wordt?

Een niet al te verse vis van de markt verstopt onder bank van een andere vriend, zodat die na een dag al radeloos werd van de stank?

Een eng masker meegenomen naar je werk, deze stiekem opgedaan, en ben je dan in een donker wc-hokje gaan staan om je collega's eens flink laten schrikken?

Geen idee of je moet lachen om dit soort - denk ik - best wel mannelijke onderbroekenlol, maar toen ik dit van het weekend las in het boekje 'Aankloten' van Frans van Leeuwen, moest ik voor het eerst in weken weer eens keihard lachen.

Zijn pleidooi om een deel van je tijd te gebruiken om gewoon maar een beetje aan te kloten, is overigens niet alleen om te lachen, maar vooral ook bloedserieus.

Want als je de hele dag bezig bent met presteren. Niet alleen op je werk, maar ook met je Fitbit op de sportschool of het dwangmatig tellen van je stappen. 

Als je vindt, dat je kinderen minimaal havo, drie sporten en muziekles moeten doen en jij dat allemaal moet managen en ook nog de bijlessen moet betalen. En je ondertussen met je partner of je vrienden ook nog een waanzinnige bucketlist voor je veertigste af moet werken. 

Tja, dan moet je niet gek kijken, dat er een dikke vette burn-out in dat wc-hokje ligt in plaats van die net niet grappige collega met een scream-masker. 

Ik realiseerde me in elk geval na het lezen van de eerste paar hoofdstukken, dat ik op dit moment veel te serieus bezig ben. Dat eigenlijk alles draait om het afronden van mijn boek dat eind volgende maand verschijnt. 

Dat dat iets is wat heel leuk zou moeten zijn, maar dat dat op dit moment - als ik heel eerlijk ben naar mezelf - even helemaal niet zo voelt.

En dat ik dat in elk geval niet nog twee maanden ga volhouden op deze manier. 

Dus dat ik echt even wat flauwe grappen moet gaan verzinnen om mijn collega's te narren, wat vaker alleen maar wat uit het raam moet staren, of gewoon een extra rondje ga wandelen, maar dan zonder stappenteller of telefoon.

Ofwel, dat ik ook gewoon best wat meer mag aankloten. 

Er is trouwens één ding waar je niet mee moet aankloten. En dat is de selectie van een nieuwe arbodienst. Als je daar lukraak maar wat partijen bij elkaar zoekt, dan is dat een garantie voor een grote mislukking.

Wat je daarom beter kunt doen, is de vragenlijst invullen op onze website. Daarin staan alle relevante vragen over jouw wensen rondom arbo en verzuim. Die helpen je bij het bepalen van wat voor jou belangrijk is en waar de prioriteiten van jouw organisatie liggen.

Het invullen kost je trouwens tien minuten van je kostbare tijd en daarna willen we je ook nog even spreken voor een persoonlijke toelichting, maar ik beloof je dat je daarna heel veel tijd gaat overhouden om andere dingen te doen. 

Dus, tenzij je tijd over hebt, vul je de arbodienst vragenlijst op onze website in. 

>>> Invullen vragenlijst selectie arbodienst