8 dingen die je kunt doen om blue monday onvergetelijk te maken
16 januari 2023 
2 min. leestijd

8 dingen die je kunt doen om blue monday onvergetelijk te maken

Vandaag is het Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar.

Sommige mensen schijnen zich dan nutteloos te voelen, willen alleen maar een beetje uit het raam staren, hebben destructieve gedachten of erger. Ook omdat al die goede voornemens natuurlijk allang weer in de prullenbak liggen.

Dus wat kun je daar nu aan doen, dacht ik. Dokter Bob ging op onderzoek.

Hier is een lijstje van 8 dingen die je kunt doen om van Blue Monday juist een onvergetelijke dag te maken.

1. Blijf werken aan je goede voornemens. Ze zijn niet mislukt, je hebt ze gewoon nog niet gehaald. 

2. Start met een lekker gezond ontbijt. Nee, geen braaksap met broccoli en citroen en gefermenteerd lijnzaad, maar gewoon een dikke vette croissant met roomboter of een pain de chocola.

En neem dan gelijk ook een Spritzer on the side, dat is zeg maar wijn aangelengd met wat bubbelwater. Krijg je gelijk een sprankelend gevoel. Wat nou Dry January? Kijk eens naar buiten, zelfs het weer doet daar niet aan.

3. Doe iets wat je vrolijk maakt. Ga op je hoofd staan en laat dat bloed eens stromen waar het niet kan gaan. Of doe de vogeltjesdans met je collega's, vertel gewoon een hele flauwe Belgenmop of pak die te ranzige Max Tailleur, die vroeger op de wc hing erbij. Foute moppen die echt niet meer kunnen te over en van stout zijn, krijg je echt een beter gevoel dan van braaf binnen de lijntjes kleuren.

4. Dus, ga lekker stout zijn. Maak een protestbord tegen je MT en ga samen met alle collega's die dat durven, al yellend door de gangen lopen en bezet dan de directiekamer, zeg alle vergaderingen voor iedereen af voor vandaag, stuur een fake memo uit met een loonsverhoging van 30% en extra vrije dagen voor iedereen behalve het MT.

Bel het leger en zeg dat je de dienstplicht weigert en bel daarna de belastingdienst en zeg dat je niet meer gaat betalen voor hun falende ICT-systeem. Verwijder alle playlists van je partner en zet een oneindige playlist van Mariah Carey of een ander octavenschreeuwend adlibmonster ervoor terug. Word desnoods lid van een commune en ga in een roze gewaad door kolen lopen, terwijl je "tjakka!" roept.

Of, als je dat allemaal niet durft bangepoepert, doe dan desnoods alle online meetings vandaag in je bloterikje en zeg dat je camera stuk is, en ga dan - elke keer als je manager of je collega weer onzin uitkraamt of eindeloos loopt te oreren over een paar microbiotische-onderwerpen - heel provocerend met je geslachtelijke delen voor de camera dansen.

Wel even checken of je camera echt uit staat, anders is het toch een beetje raar. Alhoewel je collega's dan wel een goeie dag hebben.  

5. Je kunt jezelf vandaag ook een andere naam geven, zoals Amalia, Mia of Ella, Harry, Jack of Olivier, want van die namen is wetenschappelijk aangetoond dat ze vaker stoute dingen doen. Dus zit je zonder inspiratie? Wat zou Amalia of Olivier vandaag doen? En heet je al zo? It's your lucky day!

6. Denk nog even terug aan een mooi moment in je leven, je eerste liefde, die mooie vakantie, de geboorte van je kind. Je lichaam maakt nu gratis en voor niks stofjes aan waarmee je je gelijk beter voelt. 

7. Die stofjes heten trouwens dopamine, oxytocine, serotonine en endorfine en krijg je ook van sporten, lachen met je vrienden, lief zijn voor iemand of een stampende ochtendbams.

8. Neem lekker vrij en doe gewoon iets leuks. Met jezelf of met een ander. Ga wandelen, naar de bios, of doe een bejaardenrockconcert bij jou in de buurt. 

Of ga gewoon een ander helpen. Want van een ander helpen, krijg je onmiddellijk een goed gevoel.

En? Beter zo?