7 tips van een winnende voetbalcoach van 79
02 april 2020 
3 min. leestijd

7 tips van een winnende voetbalcoach van 79

Andries is een van mijn trouwste lezers. 

Hij is 79, een begenadigd klassiek zanger met eigen CD's en zeer eigenwijs. 

Hij is ook HR-man in ruste, al is dat een relatief begrip, want hij had tot ver in zijn zevenstige levensjaar nog een succesvol bedrijf en onderhoudt als meer dan serieuze 'hobby' een website vol relevante informatie over arbeidsvoorwaarden.

Maar bovenal is hij voetbalcoach. Hij coacht een team met een gemiddelde leeftijd van 37 en wint met gemak van toppers die half zo jong zijn. Daarvoor gebruikt hij een paar simpele regels. En die heeft hij met plezier met mij gedeeld.

Een goede coach spreekt als eerste trouwens altijd onvoorwaardelijk zijn vertrouwen uit. En veel meer.

Dus begint Andries zijn teamevaluatie niet met obligate cliché-zinnen als: 

"Lekker gespeeld jongens." of "Iets meer druk zetten via het middenveld".

Nee, Andries verwoordt zijn evaluatie als volgt:

"Na de sublieme wedstrijd van afgelopen donderdag en het echec van Ajax tegen Heracles, vergelijk ik ons spel met dat van de huidige koploper in de Eredivisie. 

Omdat we in feite hetzelfde spelletje spelen, kun je wel enigszins vergelijken. Om nu meteen een rapport over ons functioneren te maken, lijkt overdreven, en dat is het ook. 

Maar hoe moet ik anders mijn positieve verbazing in woorden uitdrukken? Je ziet dat zelfs op hoog niveau (eredivisie) prestaties en speelstijlen volledig in strijd zijn met de eenvoudige basisregels van de edele voetbalsport."

Reken maar dat de voetbalmannen op leeftijd door deze bloemrijke vergelijking met de overbetaalde spelers in de eredivisie gelijk 5 centimeter zijn gegroeid. 

En na deze introductie voegt hij er gewoon nog een evaluatie aan toe van een paar kantjes, waarbij elke speler te horen krijgt waarin hij verbeterd is. 

Als je voetbalt volgens een paar simpele basisregels, dan boek je veel betere resultaten dan pingelende voetballers met sterallures. 

En zo werkt het natuurlijk ook met HR. In goede tijden of slechte tijden heb je een paar basisregels. Zorg voor je mensen, wees bereikbaar en menselijk, geef het goede voorbeeld, investeer in kwaliteit. 

Maar vooral, ga niet als een ondermaatse verdediger elke bal die op je afkomt, buiten de lijnen schoppen. Dat legt het spel en jouw organisatie stil. En dat is het laatste wat je wilt.

Dus, komt er zo'n brede tattuboi met un gouwe smoelwerkie op je af? Gewoon blijven bewegen, naar de bal kijken en dan afpakken.

En zo zijn er meer regels, die je zo gemakkelijk kunt vertalen naar HR, dat ik het vandaag eens niet voor je doe. Dit zijn de belangrijkste:

  1. Laat een bal bijvoorbeeld nooit stuiten, maar loop altijd in.
  2. De buitenste middenvelders kunnen verdedigen en aanvallen, en zijn in staat om een marathon te lopen.
  3. We zetten samen druk, er zijn geen witte vlekken in het veld
  4. Heb je als team de bal, dan is iedereen altijd aanspeelbaar en staat uiteraard voor de bal.
  5. Altijd rugdekking geven, niet alleen in gevaarlijke situaties.
  6. Het hele team kantelt wanneer je opeens wordt aangevallen, of wanneer je zelf gaat aanvallen.
  7. De keeper speelt zowel in het hele 16-meter gebied als daarbuiten mee.

Snap je hem? Deze regels werken in het voetbal, maar ook gewoon binnen jouw organisatie. 

Doe je nu aan paniekvoetbal omdat het crisis is? Is je eerste reflex bijvoorbeeld om alle acties, projecten en budgetten te bevriezen? Rent je team in blinde paniek over het veld en ben je de focus op de bal verloren? Dan sta je zo met 3-0 achter en kom je gegarandeerd als verliezer uit de wedstrijd. 

Probeer dus eens een paar weken terug te gaan in de tijd. Wat waren de basisregels van jouw organisatie toen? En van jezelf? Waarom was je succesvol? Wat werkte wel en wat niet?

Schrijf die regels voor jezelf op en kijk hoe je deze regels kunt toepassen op de huidige situatie. Want de wereld lijkt misschien anders, en is dat ook, maar in principe is dat natuurlijk niet zo. Je hebt gewoon een andere tegenstander dan vorige week. Eentje die een klasse (of twee) hoger speelt. 

En dan ga je niet ineens wat anders doen, je blijft doen waar je goed in bent en houd je aan je basisregels.

Misschien werken niet alle regels even goed op dit moment, maar een aantal zal dat zeker wel doen. En als je die basisregels scherp hebt, dan weet je wat je moet doen als je ineens vet achterstaat.

Of vet voorstaat en naast je noppen begint te lopen. Want er zijn ook organisaties die het ineens heel druk hebben en daar nu last van hebben...

Ps: gevraagd: jouw beste tips voor HR-professionals in crisistijd

Hoe ga je als HR-professional om met een crisis? Wat moet je wel en vooral niet doen? En dan niet alleen voor deze coronacrisis, ook voor andere crisissen. Want een paar weken geleden kon je de mensen waarschijnlijk niet eens aanslepen. Nu moeten ze er misschien wel massaal uit. En die overname is ineens van de baan of een bestuurder graait in de kas. Welke rol kun je als HR dan spelen?

Voor de HR Masterminds over HR in crisistijd willen we heel graag jouw input:

- Wat zijn jouw 3 beste tips voor HR-professionals in crisistijd?

- En wat moet je vooral nìet doen?