4 belangrijke HR-lessen van een topsporter
24 juni 2024 
3 min. leestijd

4 belangrijke HR-lessen van een topsporter

Roger Federer, mijn favoriete tennisser, sprak een tijdje terug voor een groep studenten van Dartmouth die net afgestudeerd waren. Hij begon zijn speech met deze zin:

"Graduates, ik weet wat jullie meemaken. Ik weet hoe het voelt als mensen je blijven vragen wat je plan is voor de rest van je leven. Want ze vragen me steeds wat mijn plan is, nu ik geen professionele tennisspeler meer ben. Ik heb eigenlijk geen idee, en het is ook prima om dat niet te weten.

Wat ik met mijn tijd doe? Ik ben een vader, dus ik breng mijn kinderen naar school. Ik schaak tegen willekeurige vreemden online. Ik maak het huis schoon. Heel eerlijk, ik ben dol op het leven van een afgestudeerde tennisser. Want ik leerde een paar waardevolle lessen."

1. Effortless is a myth. Roger kan het weten, want zijn spel leek altijd moeiteloos. Na vier uur spelen was er nauwelijks een druppel zweet op zijn voorhoofd te zien. Mensen vertelden hem dat en bedoelden het als compliment, maar voor Roger was dit frustrerend. Was er dan niemand die zag hoe hard hij hiervoor gewerkt had? Dat hij hier niet was gekomen dankzij zijn talent alleen? Maar juist door harder te werken dan zijn tegenstanders?

2. Talent is not about having a gift, but about having grit. Hij gelooft in zichzelf, maar dat geloof moet wel verdiend worden. Tuurlijk, een beetje talent is belangrijk, maar talent is vooral inspanning leveren en doorzettingsvermogen hebben. Sommigen worden ermee geboren, maar meestal is het gewoon een kwestie van hard werken.

3. You can do your best and still lose. Je kunt harder werken dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden, er alles aan doen om ergens een succes van te maken. Je hele hebben en houwen ergens in steken. Om uiteindelijk toch te verliezen.

Federer, hoeveel grand slams en wedstrijden hij ook gewonnen heeft, heeft ook vaak verloren. De Wimbledon-finale van 2008 tussen Federer en Nadal wordt gezien als de mooiste tenniswedstrijd die er is. Maar volgens Roger was het een nog veel mooiere wedstrijd geweest als hij…

die had gewonnen.

Perfectie is onmogelijk. Van de 1526 tenniswedstrijden die hij speelde, won hij er bijna 80%. Alleen, als je kijkt naar het aantal punten, dan won hij maar 54% van de punten.

Wat voor spel je ook speelt in het leven, soms zul je gewoon verliezen. Of het nu een punt is, een wedstrijd, een baan, of een waardevolle relatie. Je zit in een achtbaan en soms gaat die omhoog en soms gaat die hard omlaag. Soms hangt die op de kop en kun je nergens heen, soms stopt die abrupt en moet je uitstappen.

De beste in de wereld zijn niet degenen die altijd maar winnen, maar juist degenen die keer op keer verliezen en weten hoe ze daar het beste mee om kunnen gaan.

4. Life is bigger than the court

Een tennisveld is relatief klein, bijna 24 meter lang en iets meer dan 8 meter breed. En toch kan een tennisveld je de wereld laten zien. Maar dat is iets anders dan dat het de wereld is. Waar het om gaat is als je van het tennisveld (of welk veld dan ook) afstapt, wat je dan met je leven gaat doen. Welk spel je ook speelt, doe je best, ga voor elke opslag, service of dropshot, wees vrij en probeer alles, en wees bovenal aardig voor de ander.

In mijn nieuwe boek komt waarschijnlijk ook een hoofdstuk over belangrijke lessen van topsporters. Daarom kijk ik nu ook nog even naar de documentaire 'The last 12 days', dat gaat over de laatste dagen van Federer als tennisspeler.

Een van de belangrijkste lessen voor topsporters is slaap en dan genoeg en van voldoende kwaliteit. Zonder slaap geen topprestatie. Zo simpel is het.

En je raadt het misschien al. Voor ons gewone stervelingen is er eigenlijk geen verschil. Want hetzelfde geldt voor ons, zonder goede slaap geen topprestatie, maar dan op het gebied van werk en zelfs privé.

Floris Wouterson, slaapexpert en schrijver van het boek 'Superslapen' weet alles van de relatie tussen slaap en prestaties. Hij doet al jarenlang onderzoek naar slaap en heeft de best practises voor je op een rijtje gezet.

Speciaal voor klanten van HR Navigator geeft Floris aanstaande donderdag 27 juni een online mini-workshop: 'Superslapen voor bedrijven'.

In deze workshop ontdek je:

  • Wat slaaptekort doet met jou en je team
  • Waarom het vroegtijdig signaleren van slaapproblemen een goede voorspeller is van (langdurig) verzuim
  • Wat de (economische) impact is van niet uitgeslapen medewerkers
  • Waarom slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen
  • Inclusief persoonlijk slaaprapport t.w.v. € 107,--

De online mini-workshop is op 27 juni tussen 13:00 en 14:00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden kan via deze link:

Aanmelden voor de gratis workshop 'Superslapen voor bedrijven' >>>

Tot donderdag.

Ps. Elke deelnemer aan de workshop kan kennismaken met de SleepImpactScore©. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde test die heldere inzichten geeft in jouw slaapconditie. Je ontvangt een Persoonlijk Slaaprapport boordevol handige tips en aanbevelingen om je slaap en slaapkwaliteit (drastisch) te verbeteren t.w.v. € 107,--.