Zou jij je collega vermoorden voor een frikandel?
In een groot uitgevallen landbouwkeet in Limburg werken twee Chinezen.
Ze zijn aan elkaars voeten vastgeketend, hebben gasmaskers op en zweten als palingen in een emmer zeesnot, terwijl ze boven een bak met chemicaliën hangen. Ze doen overduidelijk iets met drugzzzz.
En terwijl ze feestpilletjes mengen, praten ze geagiteerd in hun moedertaal met elkaar. En dat wordt niet vertaald. Dit is wat ze ongeveer zeggen.
我饿了。平同志,我们有面条吗?别傻了,你昨天在我午睡时吃的那个。太愚蠢了,你一直这样做。我们只剩下几只牛的眼睛了。你知道. Frikandel.
加德弗。我一点也不觉得自己像 frikandel.*
Want dat gesprekje gaat over de lunch die hun eindbaas voor ze verzorgt. En die lunch is dus niet veel noedelsoeps, maar ranzige budgetfrikandellen uit de frituur.
Waarna de bad boys ook nog ruzie krijgen over de laatste frikandel en het aantal personeelsleden van dit xtc-lab in een dag met 50% daalt...
Het is de briljante openingsscène van de Nederlandse misdaadserie Undercover, die je vast al gezien hebt.
En behalve dat dit een goede misdaadserie is, gaat deze ook over het HR-thema van deze maand. Dat thema is Recruitment.
Want zelfs als je een extreem slechte baas bent, je het personeel vastketent in een xtc-lab in een weiland en ze nog erger behandelt als een paar labratten, dan nog hebben ze de mogelijkheid om elkaar af te maken of weg te rennen.
Maar het gaat ook over hoe je goede mensen vindt voor jouw criminele organisatie. En dat lijkt heel erg op solliciteren bij een normaal bedrijf, maar dan in het kwadraat.
Want hoe weet je nu dat een sollicitant de juiste is? Hoe weet je zeker dat je jouw volgende partner in crime kunt vertrouwen? Of dat die toffe peer van het chalet verderop, die jou redt van een kogeldood, niet gewoon een flik is?
Want zo'n crimineel neemt echt geen CV mee naar zijn sollicitatiegesprek. En meestal zijn de referenten al dood, of hebben een doctoraat in de zwijgkunde.
Wat voor vragen stel je aan zo'n sollicitant om erachter te komen dat je niet wordt geïnfiltreerd door de politie? Hoe zorg je ervoor dat je je niet in de luren laat leggen door uiterlijk vertoon, mooie praatjes of dat je baas steeds afgaat op zijn bolle onderbuik?
Wil je meer leren over Recruitment, bekijk dan de serie Undercover vanuit dit perspectief (nog) een keer.
Maar wat je zeker ook kunt doen, is onze speciale Masterclass over Recruitment bingewatchen. Daarin vertellen we je:
• Waarom managers extreem slecht zijn in recruitment en jij ze dus nooit alleen een gesprek met een kandidaat moet laten voeren.
• Hoe je, door je als een wetenschapper te gedragen, heel eenvoudig het kaf van het koren scheidt en de best passende kandidaten selecteert.
• Hoe je een functieprofiel opstelt, waarop alleen de best passende kandidaten reageren.
• Hoe je met ditzelfde profiel bij voorbaat kansloze kandidaten gelijk de weg verspert, zodat ze niet eens meer de moeite nemen om te reageren en je dus heel veel tijd bespaart.
• Waarom je, als je cliché-vragen stelt, je cliché-antwoorden (en medewerkers krijgt) en wat je dan wel moet doen.
• Hoe, door heldere afspraken te maken over de rolverdeling in het recruitmentproces, het verloop tot wel 60% daalt en zo tienduizenden euro's bespaart.
• En nog veel meer.
Deze maand krijg je 50% korting op de Masterclass over Recruiment en betaal je geen
€ 125,-- maar slechts € 62,50.
Bestel de masterclass met korting
* ja dit is echt Chinees en ik heb echt mijn best gedaan op deze tekst ;-) Je kunt hem vertalen als je via Google zoekt op 'vertalen Chinees Nederlands'.