Zonder Seinfeld was mijn boek nooit afgekomen
10 maart 2022 
3 min. leestijd

Zonder Seinfeld was mijn boek nooit afgekomen

Gisteren iets over twaalf 12 uur schreef ik de laatste alinea van het laatste hoofdstuk van mijn boek.

Daarmee is het eerste concept van mijn boek na een paar maanden buffelen af.

En behalve dat ik klein feestje met mie, myself and ei vierde in het zonnetje bij mijn boshuisje in Lochem, dacht ik bij mezelf: zonder Seinfeld was ik nooit zover gekomen.

Ik heb overigens, voor zover ik weet, nog nooit een aflevering van Seinfeld gezien.

Maar hij is een van de meest productieve mensen die ik ken. Zo productief dat er zelfs een methode naar hem is vernoemd, de - je raadt het al - Seinfeld-methode.

Jerry Seinfeld is namelijk niet alleen schrijver, maar ook stand-up comedian en acteur en zijn agenda was altijd stampvol, dus hij zocht een manier om alle creatieve ballen hoog te houden.

Want hij verzon ook nog eens heel vaak allemaal nieuwe dingen en projecten. Waar hij dan heel enthousiast aan begon, totdat het na een paar weken toch weer in de hoek lag te verstoffen. Daarom zocht Jerry naar een manier om alles wat hij steeds verzon ook eens een keer af te maken.

Hij kwam erachter, dat hij maar een klein simpel dingetje hoefde te veranderen. Want in plaats van dat hij alleen aan een project of plan ging werken als hij tijd en inspiratie had, ging hij er voortaan elke dag een uurtje aan werken.

Dus als hij bezig was met een nieuwe seizoen van Seinfeld, schreef hij voortaan elke morgen een stukje, in plaats van een paar weken voor de start van de opnames, omdat de deadline nu toch wel erg dichtbij kwam en het nu echt moest gebeuren.

Soms schreef hij in dat ene uurtje een hele aflevering en andere dagen was het niet meer dan een slechte grap van twee zinnen, maar door simpelweg elke dag ermee bezig te zijn, kwam hij in een productiviteitsmodus. En dankzij deze methode werd Seinfeld waanzinnig productief.

Die methode heet dus de Seinfeld-methode, maar hij wordt ook wel de chain-methode genoemd. Want je rijgt kleine stukjes productiviteit als een ketting aan elkaar en werkt net zo lang door tot je klaar bent of je je doel bereikt hebt.

Omdat je elke dag dezelfde handeling doet, bouw je een routine op. En hoe lastig dat ook is, na een tijdje heb je op deze manier jezelf een nieuwe gewoonte aangeleerd.

Door iets consequent te herhalen, maak je je brein namelijk wijs dat je iets altijd al zo gedaan hebt. Je hersens gaan het zelfs gewoon vinden en ernaar verlangen.

Omdat ik een klein beetje op Jerry lijk (nu ja qua gedrag dan hè) en meestal dus ook elke dag iets nieuws verzin, werkt deze methode voor mij perfect. Want door heel gericht elke dag aan een project te werken, komen die projecten niet alleen überhaupt af, maar gaat dat ook nog eens veel sneller.

In het laatste hoofdstuk van mijn boek staat deze tip, maar ook nog negen andere lifehacks. En ik kan niet wachten om nu de volgende stap te gaan zetten, namelijk samen met een uitgever het boek verder afmaken en uitgeven.

En ondertussen wil ik ook nog een creabea vragen mooie illustraties bij mijn boek te maken, er moet natuurlijk een website komen, ik heb allemaal ideeën voor nieuwe trainingen, en ga zo maar door, dus 'the Jerry way' blijft nog even in da house denk ik.

Maar goed, tot die tijd moet je het even doen met de online mini-training die ik 21 maart om 13:30 uur samen met Pauline Miedema geef.

En daar is niets mis mee, want die training gaat over het centrale thema van mijn boek, namelijk 'Hoe word ik adviseur met ballen?'.

In deze gratis online mini-training ontdek je:

  • Wat de eigenschappen zijn van een goede HR-adviseur en hoe je erachter komt wat voor adviseur jij bent.
  • Waarom je moet stoppen met vaag HR-jargon en hoe je met een paar supersimpele aanpassingen alleen nog maar duidelijke taal spreekt.
  • Hoe je de oogjes van je manager elke keer weer kunt laten glimmen zodra je met een voorstel komt, zonder dat je foute beïnvloedingstechnieken hoeft te gebruiken.
  • Hoe je ervoor zorgt dat HRM voortaan standaard op de MT-agenda staan en je bovendien steeds als eerste gevraagd wordt mee te denken over strategische HR-vraagstukken.

Meedoen? Je kunt je aanmelden kan via deze link:

>>> Aanmelden voor de gratis training 'Hoe wordt ik HR-adviseur met ballen'