Zit jij ook de hele dag aan een fake knop te draaien?
15 juli 2021 
2 min. leestijd

Zit jij ook de hele dag aan een fake knop te draaien?

In New York zijn 3.250 oversteekknopjes. Dat zijn de knopjes bij het stoplicht waarmee je haastige auto's kunt laten stoppen, zodat jij rielekst kunt oversteken.

Alleen zijn 2.500 daarvan zo fake als de lippen van Famke Louise. Die knopjes doenutnie. Die zijn er alleen maar, zodat jij niet als een tok-zonder-kop de straat oprent en dan frontaal platgewalst wordt door een gele Ford Crown Victoria. 

Hetzelfde schijnt te gebeuren met de thermostaatknop van airco's. Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat 50 van de 70 aircobedrijven weleens een knop installeert die het helemaal niet doet. 

Komt omdat mensen nogal eens ruzie maken op kantoor over de temperatuur. En dan geef je iemand een knop waarmee die zogenaamd de temperatuur afstelt zodat het voor iedereen aangenaam is. "Nee dit is te warm. Nu dan? Nee dat is weer te koud. Zo? Ja, dit is een lekker temperatuurtje. En sorry dat ik zo lelluk deei collega..." 

En zonder dat er ook maar een graadje af of bij is gegaan, wordt de ruzie beslecht met een fake thermostaat knop. 

Het zijn prachtige voorbeelden uit het boekje Bromvliegeffect, waarin wordt uitgelegd hoe we ons als mensen eigenlijk heel graag het liefst laten foppen. 

Want we zijn dol op schijnzekerheden. Zeker in organisaties doen we de hele dag vaak niet anders. 

Heel MT-Nederland buigt zich bijvoorbeeld elke maandagmorgen over een dashboard met KPI's. Of in gewoon Nederlands: de cijfertjes waar het in een bedrijf om draait. 

Nu kun jij, net als veel HR-professionals, eigenwijs zijn en zeggen dat al die cijfertjes allemaal onzin zijn. Wat natuurlijk ook zo is, want de meeste KPI's zijn nogal nietszeggend. 

Maar je weet hoe het met Don Quichotte is afgelopen toch? Niet doen dus. 

Dus slimmer is het om te zorgen dat jij de thermostaat knop in handen krijgt. En dat jij dan aan de knop mag draaien. 

Maar dan geen fake knop, maar een knop waarmee je de boel even goed kunt opstoken. 

Zodat je uitkomt op een set KPI's waar jouw MT het behaaglijk warm van krijgt. Of dat ze juist afkoelen, als dat even nodig is. 

Dan moet je wel KPI's gebruiken die ertoe doen en bovendien in de taal die het management begrijpt en omarmt. 

Daarom geef ik samen met Pauline Miedema een online mini-training 'Maak gehakt van nietszeggende KPI's'. 

In die gratis mini-training vertellen we je hoe jij achter de knoppen komt te zitten en KPI's opstelt die het MT elke maandag als eerste behandelt. In deze gratis training leer je: 

  • Hoe je KPI’s opstelt waarmee je je jouw manager overtuigt van jouw plannen. 
  • Waarom de meeste HR-professionals denken dat ze geen KPI's nodig hebben en daarom zo stuurloos zijn als een rubberbootje op de oceaan. 
  • Welke drie KPI's je zelfs meeneemt naar een onbewoond eiland. 
  • Welke KPI’s je moet gebruiken om elke maandag een homerun te slaan in het MT. 

De online mini-training is op 20 juli om 10:00 uur en je kunt je aanmelden via deze link: Aanmelden voor gratis mini training over KPI's.