Zie je die blonde lokken al voor je?
27 oktober 2022 
2 min. leestijd

Zie je die blonde lokken al voor je?

Er vliegt een meeuw laag over de branding. Een oranjerode zon zakt aan de horizon bijna in de zee en kleurt de lucht paarsrood.

Voor me staat een man met een gitaar en een scheurende stem, die zieltogend zingt over de plek waar hij geboren is.

Achter hem zit een drummer achter wat rare meppotten op een kruk. De ronde poten zakken diep weg in het zand. Hij heeft blonde surferdude lokken die alle kanten op waaien in de stevige bries die over het zand waait.

Gisteravond deed ik een experiment uit het boek 'This is what it sounds like' van Susan Rogers, hoogleraar muziekcognitie aan het Berkeley Collega in Boston, en niet onverdienstelijk producer van een paar van de beste albums van mijn grote held Prince.

Ik moest dus luisteren naar 'Born on the Bayou' van Creedence Clearwater Revival en naar 'The Grid' van Daft Punk.

Het blijkt namelijk dat je muziek op allerlei manieren kunt beleven. Het experiment wees uit, dat ik bij de 17% hoor die de uitvoerenden voor zich ziet, en trouwens ook bij de 3% die een landschap voor zich ziet dat niets met het liedje te maken heeft.

Maar het kan ook zijn, dat je dingen ziet die je graag wilt bouwen, of dat je een denkbeeldige fantasiewereld ziet. En dan heb je nog de fractal waarnemers. Die zien dus patronen en vormen die nergens op lijken. 

Of - poor you - dat je niets ziet. Of - even poorer you - dat je niet alleen niets ziet, maar ook nada niets voelt bij muziek. 

Want tussen de 5% en 10% van de bevolking heeft muzikale ahnedonie, ofwel je hebt dan geen enkele lichamelijk reactie bij muziek.

Hoe dat precies zit met boeken weet ik niet, maar mijn nieuwe boek 'HR met ballen' kun je op allerlei manieren tot je nemen. Met verschillende fysieke en mentale sensaties.

Want 'HR met ballen' is er natuurlijk in de lekkere hardcover die je vast kunt pakken en die graag een paar uur bij je op schoot ligt. Mijn lief ging er zelfs als eerste aan ruiken, nog voordat ze een letter gelezen had.

Er is een e-book en natuurlijk ook een luisterboek waar mijn warme worstenstem een paar uur lang je oorschelp kan betoveren. 

En een bundel van het boek én het luisterboek. Dat is handig, want als je luistert en leest tegelijk dan tot onthoud je tot 5 x meer van het boek.

Maar misschien is dat allemaal niets voor jou en kijk je het liefst naar een boek?

Nou, hoe raar dat ook klinkt, dat kan dus gewoon, want morgen om 12:00 uur ben ik een uur lang live te zien in de boekenhelden podcast met Jacarrino Dost. 

Hij heeft mijn boek van voor naar achter gelezen en ik heb super veel zin in dat gesprek. 

Dit is de link om morgen naar de live uitzending te kijken. 

>> Bekijk 'HR met ballen' live in de boekenhelden podcast

PS. Liever toch het boek lezen? Bestel dan jouw favoriete versie via de speciale website 'HR met ballen'. Bestel je vóór 4 november, dan maak je ook kans op een van de 5 gesigneerde limited editions van het boek, inclusief het ultieme HR survival pakket.