Wordt het een klassieker of eentje van de ramsj?

Afgelopen weekend stond er in het NRC een interessant stukje over het Bittere Kruid van Marga Minco. 

De kans is groot, dat dit boek ooit op jouw leeslijst van de middelbare school stond, want het verhaal dat zich afspeelt in de tweede wereldoorlog, wordt gezien als een van de klassiekers van de Nederlandse literatuur.

Eveline Aedenkerk, voorzitter van de Stichting voor Promotie van het Nederlandse Boek, vond dat niet. Die zei, dat als je dat boek gaat lezen, dat dan alle vooroordelen over lezen worden bevestigd. Dan zou al het leesplezier eruit worden geramd.

Ofwel, het is helemaal niet raar dat jongeren liever hun hersens verweken op TokTok en Roeptoeper, als we dit soort literatuur zouden blijven aanprijzen. We moesten boeken gaan vertiktokken, dan zou alles goed komen.

En toen gebeurde er iets raars. Nee, dan bedoel ik niet dat ze later pruillipte dat ze het zo niet bedoeld had.

Maar dat verontwaardigde lezers van dat interview extra exemplaren bestelden en de klassieker aan hun neefjes en nichtjes gaven. Dat sommige boekhandels het boek die week gratis meegaven aan jongeren die een ander boek kochten.

En zo stond het boek van de 103-jarige schrijfster ineens weer volop in de belangstelling, waarna je zelfs zou kunnen bevroeden dat het één grote publiciteitsstunt van de promotiestichting was.

Misschien heb jij ook wat vooroordelen. Niet over boeken, maar over arbodiensten.

Dat het bijvoorbeeld allemaal grijze muurbloempjes zijn, die boeken schrijven die je alleen maar leest, omdat je dan lekker snel in slaap valt.

Die bovendien al het plezier in goed werkgeverschap of het stimuleren van de gezondheid van je medewerkers eruit stampen. 

Dat het één grote pot nat is. Dat een arbodienst nóg erger is dan de verplichte leeslijst, waar je je liever van afmaakt met een gratis samenvatting van Google, dan je eens helemaal onder te dompelen in hun poëtisch proza.

Toch voorspel ik je, dat als je eenmaal aan de eerste bladzijde van echte samenwerking met een arbodienst begint, dat je dan niet kunt ophouden met lezen. 

Wat dan ook jouw voorkeur heeft. Dus of je nu een heuse pageturner zoekt, een prachtige dichtbundel of een verstild literair meesterwerk.

Er zijn meer dan 170 smaken en ik weet zeker dat er altijd wel wat voor je bijzit, zelfs als je het liefst een stripboek leest en zelfs als je een ramsjboek nog te duur vindt.

Als je nu wilt weten wat er allemaal mogelijk is en wat nu het beste arboboek voor jou is, meld je dan eerst even aan voor de gratis online workshop Inkoop Arbodienstverlening en Preventie. Die is op 13 september om 13:30 uur.

Daarin vertellen Marco en ik je alles wat je moet weten om een nieuwe arbodienst te selecteren. En ook... 

  • Welke 5 valkuilen er zijn als je op zoek gaat naar de beste arbodienst. 
  • Hoe je voorkomt, dat je verkeerd ingerichte arbobeleid je tienduizenden euro's kost. 
  • 5 niet te missen feiten en fabels over arbodienstverlening die niemand je vertelt. 
  • Hoe je door alle glimmende folders en verkooppraatjes van arbodiensten heen prikt, zodat je nooit meer een verkeerde arbodienst kiest. 
  • Hoe je in 3 simpele stappen direct aan de slag kunt met preventie en duurzame inzetbaarheid en zorgt dat het ook echt werkt. 
  • Waarom gratis arbo niet bestaat en zelfs niets anders is dan een fopcontract, met teleurstelling, frustratie en een vette rekening als resultaat. 
  • De 3 redenen waarom het eigenregiemodel zelden meer werkt en zelfs zorgt voor honderden miljoenen extra schade voor de BV Nederland. 
Na de workshop weet je genoeg om zelf aan de slag te gaan met je zoektocht, of je laat ons jou helpen. Aanmelden doe je via deze link: 

>>> Aanmelden gratis workshop Inkoop Arbodienstverlening en Preventie