Wat je kunt leren van toeval
17 augustus 2020 
1 min. leestijd

Wat je kunt leren van toeval

Een van de mooiste Nederlandse woorden is serendipiteit. Het heeft ook een prachtige betekenis.

Het is namelijk de kunst van toevallig iets belangrijks te ontdekken.

Neem Charles Goodyear. Die maakte eerst alleen maar een beetje armetierige rubberen zolen voor schoenen. Maar hij was ervan overtuigd, dat er meer met dat gommige goedje gedaan kon worden. En dus experimenteerde hij er op los.

Hij was zelfs zo overtuigd van de mogelijkheden, dat hij zich tot over zijn nek in de schulden stak. Maar zijn experimenten faalden steeds opnieuw en opnieuw. Tot de opportunistische Charles zoveel schulden had, dat hij in de gevangenis terecht kwam.

Maar denk je dat hij daar ff ging zitten klaverjassen met z’n nor matties?

Nee hoor, hij vroeg zijn vrouw om een deegroller, rubber en chemicaliën om lekker verder te kunnen rubberfrutten.

En toen, na 8 jaar, liet de rubberfröbelaar per ongeluk een beetje rubber gemend met zwavel vallen op zijn hete fornuis. Waarna het vulkaniseerde, ofwel het rubber stolde en bleef toch soepel.

Eind goed, al goed? Nou nee, want Charles was misschien wel een fortuinlijke uitvinder, maar niet zo’n hele slimme ondernemer. Hoewel de Goodyear banden natuurlijk een begrip zijn en zijn erfgenamen puissant rijk zijn geworden, stierf de beste Charles zonder een rooie rotcent op zak.

Aan de slag gaan met Duurzame Inzetbaarheid is ook zoiets als het vulkaniseren van rubber. Een beetje HR-professional heeft het op zijn lijstje staan en wil ermee aan de slag. Want één ding is zeker, je weet gewoon dat er ongelofelijk veel mogelijkheden zitten in het duurzaam inzetbaar zijn en blijven van personeel.

Alleen, de meeste HR-professionals hebben geen idee wat ze moeten doen, veel aanbieders roeptoeteren maar wat, en veel bewijzen wat er nu precies werkt, zijn er ook al niet.

Waardoor veel DI-beleid strandt in goede bedoelingen, gebrek aan belangstelling van het management én medewerkers, en vaak ook nog het budget afgeknepen wordt, waardoor je niet verder komt dan een spinazie-smoeffie op maandag bij de lunch.

Terwijl DI júist nu, in wat minder goede tijden, op de agenda zou moeten staan.

Daarom hebben Pauline Miedema en ik een nieuwe online training voor je gemaakt. Die training gaat over Duurzame Inzetbaarheid in goede en slechte tijden.

Die training is een voorproefje op het vernieuwde online programma van BG magazine dat we binnenkort lanceren.

De training is 27 augustus, duurt zo’n 90 minuten, is gratis en je kunt je hieronder aanmelden:

Duurzame Inzetbaarheid in goede en slechte tijden

Wie weet, ontdek je bij toeval wel iets heel erg belangrijks 😉