Wat is er mis met jou?
17 oktober 2023 
2 min. leestijd

Wat is er mis met jou?

Stel nu dat je een foto maakt van je koelkast. Daar ligt een prei, een wortel, een paprika, wat geitenkaas en een paar ons kalfsgehakt.

Als je die foto laat zien, vertelt je assistent binnen een paar seconden wat je er allemaal van kunt maken. 

Heb je zin in gevulde paprika met kalfsgehakt en groenten, kalfsgehaktballen met groentestoofpot of paprika-geitenkaas soep?

Dan wil je op je fiets stappen, maar je spatbord zit ineens helemaal scheef. Je maakt een foto en je assistent vertelt je wat er precies mis is en met welk gereedschap je het stap-voor-stap kunt fixen. 

Het zijn maar een paar voorbeelden van Chat GPT Vision, de nieuwe functionaliteit van deze AI-tool. De mogelijkheden zijn duizelingwekkend.

Zo liet ik een foto zien van Riso Camouflage en Chat GPT wist niet alleen te vertellen in welk restaurant ik dit waarschijnlijk gegeten had, maar ook wat de oorsprong was van het gerecht en hoe je het moest eten om de ultieme smaak - Umami - te ervaren.

Ik probeerde ook een foto van mezelf te uploaden en te vragen. Wat is er mis met mij? Maar gelukkig kreeg ik daarop een ontwijkend antwoord.

Maar hoe fantastisch ook, één ding kan Chat GPT nog niet. En dat is iets doen met de uitspraak die ik zelf ergens rond 2016 deed:

"Vertel me jouw verzuim en ik vertel je wat er mis is in jouw organisatie."

Dat vind je misschien een hele boude uitspraak, of arrogant, of je gelooft het zelfs niet, maar nadat ik en mijn team meer dan 20.000 organisaties hebben gesproken over hun verzuim, kunnen we op basis van een paar simpele getallen en een paar korte vragen, meestal heel snel vertellen of en wat er precies misgaat bij een organisatie. 

Want simpel gezegd, het verzuim is het resultaat van alles wat er misgaat in jouw organisatie.

Dus of je nu een hoog verzuim hebt, of juist heel laag. Of je verzuim zit keurig onder het gemiddelde of zelfs eronder, in alle gevallen kan er toch flink wat mis zijn. 

Er kan een cultuurprobleem zijn dat je gewoon niet in de gaten hebt. Of je verzuim is laag en je meldingsfrequentie ook, dus je denkt dat je eindelijk kunt genieten van een cocktail op het strand. Maar je zit eigenlijk aan de vooravond van een verzuimtsunami.

Misschien heb je je al lang geleden in slaap laten sussen door een of andere arbogoeroe die zegt dat alle verzuim gedrag is, of dat je eigen regie moet voeren.

Ondertussen zit je met een torenhoog verzuim en miljoenen schade, en dan heb ik het niet alleen over loon, maar ook over gederfde omzet, extra werkdruk, ontevreden klanten of patiënten die in de kou staan.

Dus, loopt het al een tijdje niet lekker binnen je organisatie? Twijfel je al langer over wat er nu precies aan de hand is met het verzuim en de inzetbaarheid van je medewerkers? 

Of ben je ronduit ontevreden over je huidige arbodienst? En wil je weleens met iemand sparren over mogelijke oplossingen?

Vul dan de arbodienst vragenlijst in en vertel me daar ook jouw verzuimcijfers. Dan vertel ik je niet alleen wat er mis is, maar kom ook met een oplossing.

Vul de arbodienst vragenlijst in >>>