Waarom je boekhouder meer succes heeft met arbobeleid dan jij
05 augustus 2021 
1 min. leestijd

Waarom je boekhouder meer succes heeft met arbobeleid dan jij

Recent schreef ik een aantal artikelen in het vaktijdschrift Arbo.

In het tweede artikel vertel ik hoe je van je arbobeleid een succes maakt door er een simpele business case van te maken. Ik vertel je bijvoorbeeld:

  • Waarom sommige organisaties denken dat arbodienstverlening hetzelfde is als het vullen van hun nietapparaat, waardoor ze eindigen met honderduizenden euro's extra loonschade.
  • Wat de echte reden is dat het jarenlang gepromote eigenregiemodel feitelijk morsdood is en waarom het onder aan de streep gemiddeld het tienvoudige kost dan een volledig full-service alles-erop-en-eraan contract met een arbodienst.
  • Dat sommige organisaties een schadelast accepteren die tot wel 50 keer zo hoog is als het abonnement met hun arbodienst, een abonnement waar ze dan in hun tender zelfs nog meer op willen besparen. En dat dit vaak alleen maar komt omdat HR niet dezelfde taal spreekt als het management.
  • Waarom managers ineens driftig ja gaan knikken als HR het arbobeleid als een business case gaat presenteren.
  • Hoe je met maar een complex WGA-dossier in één keer je hele arbo- en vitaliteitsbudget kunt financieren.
  • Waarom je beter vandaag nog moet stoppen met het eigenregiemodel en waarom niemand je dat vertelt.
  • Wat je allemaal krijgt als je je arbodienst gewoon gaat betalen voor dingen die jij misschien vanzelfsprekend vindt, maar die dat helemaal niet zijn.
  • Waarom de meeste tendertrajecten niet veel meer inhouden dan inspiratieloze bezigheidstherapie van de bejaardensoos, waardoor de arbodiensten - zeker degene met wie je graag zaken wilt doen - deze massaal negeren, en hoe je met een hele simpele aanpassing ervoor zorgt dat arbodiensten je wel gaan inspireren, terwijl je nog steeds aan je tenderverplichting voldoet.
  • Wie je zeker moet betrekken bij je arbo inkooptraject, zodat je voorkomt dat de directie na zes maanden van jouw bloed, zweet en tranen alsnog kiest voor het arbovriendje van de tennisbaan.

Omdat mijn originele artikel in de geprinte versie van Arbo verscheen en daar natuurlijk maar beperkt ruimte is, moest ik flink schrappen in de tekst.

Daarom kun je mijn originele versie, inclusief een kleine update, nu ook lezen op onze eigen vakomgeving BG magazine.

>>> Lees het artikel: Arbodienstverlening als business case