Waarom HR nooit ten huwelijk wordt gevraagd
Vandaag zijn mijn ouders 55 jaar getrouwd.
Dat ze überhaupt getrouwd zijn, is best een wonder. Want mij moeder viel niet op lange mannen, en al heulemaal niet op zo een met een bril.
Nu moet je weten dat het de jaren zestig waren en dat de brillen er nogal, nu ja nerdy uitzagen. Dus groot, rechthoekig en nogal dik aangezet, niet op zijn bepaaldst charmant.
Dus toen mijn vader mijn moeder probeerde te veroveren op de tiepkamer van de gemeente Apeldoorn, zag ze hem niet staan.
Of negeerde hem vakkundig, zoals alleen vrouwen dat kunnen, gewoon een tijdje.
Want, mijn moeder las veel liever een goed boek.
Maar het is uiteindelijk goed gekomen en vandaag zijn ze dus 55 jaar bij elkaar. Wat een ongelofelijke prestatie is, zeker als je wat statistieken over het huwelijk erbij pakt.
Zo eindigt 35 procent van alle huwelijken in een scheiding. En een gemiddeld huwelijk duurt ook maar 14 jaar.
Of dat komt omdat een op de vijf vrouwen alleen al in het eerste huwelijksjaar meer dan tien kilo aankomt, weet ik niet.
Het zal wel niet, want de dames zijn eerder huwelijksmoe dan mannen. Voor de heren onder ons, dat komt dus meestal door gebrek aan liefde en aandacht.
Het huwelijk staat trouwens bol van de bijgelovigerheid. Als vrouw moet je bijvoorbeeld op je huwelijksdag een zilveren muntje in een oude linker schoen dragen, want alleen dan word je gelukkig.
En als de bruidegom de trouwring laat vallen voordat die aan den vinger is geschoven, is dat ook een voorbode van een ongelukkig huwelijk.
Maar een spin of een suikerklontje in de jurk doen dan weer wonderen.
En ook niet leuk om te weten, wie als eerste in slaap valt tijdens de huwelijksnacht, zal ook als eerste sterven.
Gorgel…
Als je dit soort huwelijkfeitelaarijtjes op maandag in de MT-vergadering zou gebruiken om het instituut huwelijk te verkopen, dan werden alle huwelijken per direct verboden en werd er nooit meer ene rooie rotcent geïnvesteerd in relaties of liefde.
Ofwel, als je over jouw HR-beleid een punt wilt maken in het MT, dan moet je niet komen met bijgeloof of vaag gewauwel, maar moet je taal spreken die het MT begrijpt.
Maar als HR-professionals zijn we daar niet zo goed in.
Jij hebt het dus over die prachtige Papyrus witte bruidsjurk, maar het MT telt liever de inhoud van de enveloppen die buit zijn gemaakt op de receptie.
En jij vertelt over die prachtige regenboog die je aan de horizon zag en die een gelukkig huwelijk voorspelt, maar het MT wil vooral weten wat dat 8-gangen diner voor twee voltallige jaarclubs plus aanhangsels in dat prinsessen trouwkasteel wel niet gekost heeft.
Want in jouw MT draait het niet over eeuwige liefde, maar om feiten, budget en capaciteit. Het draait om de getallen die elke maandagmorgen op het managementdashboard staan. En die getallen heten KPI’s, kort voor Key Performance Indicatoren.
Dus lieve HR-adviseur, als jij wilt dat het MT jouw HR-beleid ten huwelijk gaat vragen en je daarna ook nog trouw blijft, dan zorg je dat je met getallen en feiten komt, zodat zelfs de meest verstokte vrijgezel subiet met jou in dat bootje wil springen.
Hoe je KPI’s opstelt waar het MT vlinders van in de bolle buikjes krijgt, vertellen we je in onze nieuwe online mini-training ‘Maak gehakt maakt van nietszeggende KPI’s’.
In deze gratis training leer je:
- Hoe je KPI’s opstelt waarmee je je jouw manager overtuigt van jouw plannen.
- Waarom de meeste HR-professionals denken dat ze geen KPI’s nodig hebben en daarom zo stuurloos zijn als een rubberbootje op de oceaan.
- Welke drie KPI’s je zelfs meeneemt naar een onbewoond eiland.
- Welke KPI’s je moet gebruiken om elke maandag een homerun te slaan in het MT.
De online training is op 22 maart en je kunt je aanmelden via deze link:
https://hrnavigator.nl/gratis-mini-training