Waarom het Amerikaanse leger al 12 jaar een mus bestudeert
16 maart 2023 
1 min. leestijd

Waarom het Amerikaanse leger al 12 jaar een mus bestudeert

De witkruingors is een weinig opvallende vogel uit de mussenfamilie.

Toch doet de DARPA, een speciale afdeling van het Pentagon, al vanaf 2010 onderzoek naar het gevleugelde wezen. Het kan namelijk iets wat jij en ik niet kunnen. 

Want als het vogeltje twee keer per jaar de oversteek maakt en het land, waar de winter invalt, ontvlucht voor warmere oorden, dan vliegt ze dus rustig 7 dagen lang in één ruk door.

Zonder ook maar één seconde te slapen. Of nu ja, af en toe slaapt één hersenhelft en af en toe doet de vogel zelfs een remslaapje, maar dan van een paar seconden, zodat ze niet ineens uit de lucht klettert.

En dat is natuurlijk interessant voor het leger. Want als soldaten 7 dagen lang kunnen vechten zonder pauze, dan kost een oorlog al snel de helft minder.

Voorlopig boekt het leger gelukkig niet al te veel succes met hun zoektocht en hoeven we niet bang te zijn, dat we pillen krijgen die de slaap een paar nachtjes uitstellen om nog even lekker door te kunnen knallen. 

Wat maar goed is ook. Want een goede nachtrust is misschien wel een van de belangrijkste voorwaarden voor excellente prestaties. Misschien nog wel belangrijker dan voeding en beweging bij elkaar.

Als je niet goed of te weinig slaapt, zie je vaker tegen dingen op. Je bent moe, snel prikkelbaar, kunt je minder concentreren en bent bovendien vergeetachtig. 

Slaap je slecht, dan is afvallen kansloos, heb je 40% meer kans op een blessure, pieker je meer en heb je een veel grotere kans op ziektes als kanker, diabetes, parkinson, burn-out of depressiviteit. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor jou, maar ook voor je werknemers. Je hebt er als werkgever dus flink wat belang bij dat je medewerkers goed slapen. 

Toch is dat nog best lastig, want veel mensen slapen ronduit slecht, slaappillen worden massaal gebruikt en soms helpen de omstandigheden ook niet mee, bijvoorbeeld als er sprake is van onregelmatige ploegendiensten.

Gelukkig kun je als werkgever heel veel doen om je werknemers weer een Doornroosje nacht te bezorgen. 

Om je een beetje op weg te helpen, organiseren we daarom samen met Floris Wouterson - auteur van de bestseller 'Superslapen' - een praktische mini-workshop.

Daarin ontdek je het geheim van uitgeslapen en fitte medewerkers. Maar je ziet ook:

  • Wat de impact is van slaap op de productiviteit van je team 
  • Wat de economische gevolgen zijn van slecht slapen op de werkvloer 
  • Waarom slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen
  • Waarom het vroegtijdig signaleren van slaapproblemen een goede voorspeller is voor (langdurig) verzuim 
De gratis workshop is 23 maart om 10:00 uur.