Waarom een voetbalteam afgeplakte ramen heeft
17 maart 2023 
2 min. leestijd

Waarom een voetbalteam afgeplakte ramen heeft

Er liep een klein mannetje het hotel binnen. Hij was wat kalend, droeg een hoodie half over zijn knar en Nikie Air meksen aan zijn maatje 44.

In zijn armen droeg hij een enorme rol folie en wat ducktape. Hij keek wat schichtig om zich heen en meldde zich toen kordaat bij de Hollandsch Welvaren Dame achter de receptie.

"Ik heb 22 kamers gereserveerd op de tweede etage." En legde een triple platinum kredietkaart op de balie.

De dame knikte, vroeg niet naar de details en gaf zonder blikken of blozen 22 kamersleutels. Daarna vroeg ze een beetje schuchter, met zelfs een klein blosje op haar wangen: "Hoe laat verwacht u de jongens?"

"De bus is onderweg en komt hier 19:17 uur aan. Ik ga nu de ramen dichtplakken", antwoordde de man kort en stiefelde op zijn meksen naar boven. De rol folie inmiddels over zijn schouder.

Voordat je rare dingen gaat denken, de jongens in kwestie zijn de voetballers van een bekende Engelse voetbalclub, die een wedstrijd in het buitenland spelen en dan de nacht ervoor slapen in een hotel.

En het mannetje, dat altijd een paar uur eerder incheckt met die rol folie en ducktape, die gaat altijd eerst alle 22 kamers volledig donker maken.

Hij plakt folie op de ramen, pleistert ducktape op de standby lampjes van alle apparaten en legt zelfs opgerolde handdoeken voor de deur, zodat er geen enkel streepje licht in de kamer doordringt, terwijl de jongens liggen te slapen voor hun belangrijke wedstrijd van de Champions League.

Waarom?

Een donkere slaapkamer is een voorwaarde voor een goede nachtrust. Want licht wordt namelijk niet alleen geregistreerd door het netvlies, maar ook door onze huid. 

Ofwel, is je slaapkamer niet echt donker, dan neemt je lichaam het licht toch waar en zal je minder goed slapen. Daarom werkt een oogmasker ook niet. En daarom is het beter om alle apparaten, die 's nachts nog in je slaapkamer rondslingeren, eruit te gooien.

Want een goede nachtrust is een van de belangrijkste voorwaarden voor excellente prestaties. Misschien nog wel belangrijker dan voeding en beweging bij elkaar.

Als je niet goed of te weinig slaapt, zie je vaker tegen dingen op. Je bent moe, snel prikkelbaar, kunt je minder concentreren en bent bovendien vergeetachtig. 

Slaap je slecht, dan is afvallen kansloos, heb je 40% meer kans op een blessure, pieker je meer en heb je een veel grotere kans op ziektes als kanker, diabetes, parkinson, burn-out of depressiviteit. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor voetballers, maar ook voor jou, en natuurlijk voor je werknemers. Je hebt er als werkgever dus flink wat belang bij dat je medewerkers goed slapen. 

Toch is dat nog best lastig, want veel mensen slapen ronduit slecht, slaappillen worden massaal gebruikt en soms helpen de omstandigheden ook niet mee, bijvoorbeeld als er sprake is van onregelmatige ploegendiensten.

Gelukkig kun je als werkgever heel veel doen om je werknemers weer een goede nacht te bezorgen, zonder dat je rollen folie en ducktape hoeft uit te delen.

Om je een beetje op weg te helpen, organiseren we daarom samen met Floris Wouterson - auteur van de bestseller 'Superslapen' - een praktische mini-workshop. 

Daarin ontdek je het geheim van uitgeslapen en fitte medewerkers. Maar je ziet ook:

  • Wat de impact is van slaap op de productiviteit van je team 
  • Wat de economische gevolgen zijn van slecht slapen op de werkvloer 
  • Waarom slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen
  • Waarom het vroegtijdig signaleren van slaapproblemen een goede voorspeller is voor (langdurig) verzuim

De gratis workshop is 23 maart om 10:00 uur.

Aanmelden voor de gratis workshop Superslapen voor bedrijven >>>