Voetbal revanchelarij
Ik ben niet echt een voetbalfan.
De enige keer dat ik echt in het voetbal ben gedoken, en zelfs voetbalstress had, was toen Nederland in 1988 het EK won. Toen zat ik met mijn meissie bij haar thuis op de blauwe skyleren bank.
Haar moeder ernaast, oranje tompoucen en sinas erbij, terwijl haar vader er helaas steeds niet bij kon zijn, omdat hij alweer moest werken. Dat overwerk bleek trouwens jaren later een ordinaire buitenvrouw te zijn.
Maar goed, wedstrijd na wedstrijd zaten we daar: de Engelsen, de Duitsers, de Russen, ze werden allemaal verslagen in een potje Tweede Wereldoorlog en debacle van 72 revanchelarij, wat natuurlijk tot in den treurwilg in de commentaren langskwam.
En ook al vonnik voebal niet zo veel aan, ik zat daar toch elke wedstrijd mijn nagels te verbijten. Het was reutespannend zelfs, mijn hartslag ging omhoog, mijn stem sloeg af en toe een octaafje over, en er liepen straaltjes langs mijn oksels.
In tegenstelling tot wat je af en toe hoort, is een beetje stress op zijn tijd prima voor je. Stress zorgt ervoor dat je alert bent, en soms presteer je ook beter.
En als je dan mag juichen als het Nederlands elftal kampioen wordt, dan is de ontlading des te groter.
Maar teveel stress is natuurlijk niet goed. Als je aan de acute beademing moet als het Nederlands elftal ff niet lekker speelt, dan is het niet zo'n goed idee om te kijken.
En als 's ochtends, zodra je wakker bent, jouw stresslevel al tegen het kookpunt is, dan wordt het tijd om daar iets aan te doen.
Zeker als jij niet de enige met stress bent, maar een groot deel van het personeel bij jou op de werkvloer het al een tijdje niet meer trekt, het verzuim toeneemt, personeel massaal wegloopt en de sfeer in het bedrijf steeds vaker voelt als een net iets te diepbevroren slagroomtaart.
Maar ja, hoe pak je stress dan precies aan?
Een goed begin is het online symposium 'Succes met je Stress' dat het Vitaliteitsnetwerk Nederland op 2 december tussen 9:30 en 12:00 uur organiseert.
Als partner van het Vitaliteitsnetwerk Nederland mag ik 25 vrijkaarten weggeven.
In een exclusieve setting word je in één ochtend bijgepraat over de impact van stress, hoe je energielekken door stress kunt stoppen, en momenten van stress kunt vervangen door momenten waarin je kunt ontstressen én opladen.
Met bijdragen van onder andere keynotespreker Prof. Dr. Annet de Lange, gespecialiseerd in Succesvol Aging, Jan Willem Landré over een betere mentale balans, en een workshop waarin live de biofeedback van het hartritme en stress wordt gemeten. Maar ook:
- Waarom iedereen snapt dat stressvrije momenten noodzakelijk zijn om te kunnen functioneren, maar dat je beter veerkracht momenten kunt creëeren.
- Hoe je kunt voorspellen wat de impact en gevolgen zijn van stress op het werk.
- Waarom een veerkrachtig personeelsbestand een van de grootste thema’s is voor organisaties, maar waarom mentale gezondheid misschien nog wel belangrijker is.
- Welke interventies effectief zijn om stress op het werk tegen te gaan.
- Hoe je de veerkracht van medewerkers bepaalt door te meten hoe stress wordt ervaren.
Wil je een van de 25 vrijkaarten en online bij dit symposium aanwezig zijn?
Stuur me dan even een PB'tje of een mail en geef in een of twee zinnen aan wat de belangrijkste vraag of worsteling rondom stress in jouw organisatie is.