Tijd om je flaporen in de wind te hangen
15 oktober 2020 
2 min. leestijd

Tijd om je flaporen in de wind te hangen

In een van de meeste tragische filmscènes ever staat het olifantje Dumbo in een hoekje ineengekrompen naast zijn kermisattractiemoeder. De tranen biggelen langs zijn wangen.

De andere olifanten biatches drijven de spot met de kleine Jumbo. Want die sufferd struikelt steeds maar over zijn enorme windvangers als hij moet paraderen. Met zijn rare petje op en zo’n mal gekleurd pakje aan.

En struikelen, dat doet een waardig olifant niet. Die hoort niet bij ons.

Het publiek ligt ook dubbel als zeiloor Dombo zijn mislukte kunstjes doet. En als hij door een paar snotneuzen wordt gepest, is daar zijn moeder die hem beschermt. Waarna ze gevangen wordt gezet, omdat ze net iets te hardhandig optreedt tegen die pestkoppen.

En dan is Dumbo helemaal alleen. Verstoten door zijn soortgenoten.

Je weet vast nog wel hoe het afloopt. Nadat hij dronken is geworden en in een briljante scene roze olifantjes ziet, wordt hij de volgende dag wakker in een boom en leert hij dankzij een paar kraaien vliegen.

Dombo wordt de ster van het circus, neemt wraak op zijn arrogante soortgenoten en het is eind goed al goed.

De helden van films zijn vaak de mensen of dieren die net iets anders zijn. Maar in de echte wereld werkt dat blijkbaar niet zo.

Want elke dag worden er tienduizenden werknemers gepest omdat ze anders zijn. Soms om hele simpele dingen. Omdat ze bijvoorbeeld grote oren of een klein wipneusje hebben.

Of omdat ze zich anders kleden, ze lijzig of juist heel netjes praten, of omdat ze van schermen houden en niet van voetbal. Maar soms ook om grote dingen, omdat ze van een ander ras zijn of van hetzelfde geslacht houden. Of allebei.

Misschien denk je dat het wel meevalt dat pesten. Totdat je de cijfers ziet, want pesten op het werk is een niet bepaald kinderachtig probleem van ruim 900 miljoen euro.

900 miljoen euro is namelijk de schadelast van al die geinige-moet-toch-kunnen-grapjes op de werkvloer. Dat zijn de kosten van verzuimende medewerkers die er letterlijk ziek van worden.

In totaal gaat het om 4 miljoen extra verzuimdagen. Per jaar.

En daar mag je gerust nog bij optellen het extra verloop, de verziekte werksfeer, de verminderde productiviteit. En dat niemand jouw organisatie nog gaat aanraden op een verjaardagsfeestje.

Pesten op het werk komt in bijna alle bedrijven voor, in alle lagen en niveaus. Daarom hebben we samen met Pesten op het werk expert Gerrie Vogels een nieuwe masterclass gemaakt over dit thema. Daarin vertellen we je:

  • Hoe je op een hele simpele manier zelfs de meest onzichtbare maar oh zo destructieve manieren van pesten herkent.
  • Waarom sommige organisaties veel gevoeliger zijn voor pestgedrag en hoe je er op een hele simpele manier achterkomt of dit bij jou ook zo is.
  • Hoe het komt dat veel organisaties de vertrouwenspersoon als excuustruus gebruiken om maar geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen voor pestgedrag.
  • Waarom pesten op het werk vaak niet wordt gezien en hoe je voortaan kunt voorkomen dat pesten op het werk een probleem wordt.

Je kunt deze masterclass nu bestellen met een fikse korting en betaalt geen € 125,– maar slechts € 87,–.

Bestel de masterclass ‘Pesten op het werk’

Of kies gelijk voor een jaarabonnement op BG magazine Plus dat binnenkort start en krijg toegang tot alle 12 masterclasses, inclusief de extra bonus masterclasses t.w.v. € 396,– en elke maand een feedbacksessie met andere HR-professionals.

Bekijk het jaarprogramma