Stel jij ook steeds de verkeerde vraag?
Fryske Staby Sam is de vierde hond in mijn leven.
Het begon met Treslong, waar wir Kinder von Haus Z. alles mee konden doen - tot paardje rijden op zijn rug aan toe - maar die steevast een kaakklem legde om de broekspijp van argeloze bezoekers.
En dan waren er nog Scooby en Gonzo, zeg maar uit mijn tekenfilm en post puber periode, waarbij Gonzo zijn Muppet-naamzegger eer aandeed toen hij een keer op een feestje een hele spacecake opat en daarna nooit meer hetzelfde werd.
Al die honden hadden een ding gemeen. Ze sprongen dolenthousiast op als je met een hoog kirrende stem riep: "Ga je mee?" Dan volgde dartel gespring, met soms een lik en een blaf.
Zo niet de hond in reservetijd Sam. Als je enthousiast aan haar vraagt of ze zin heeft om mee te gaan, doet ze in het meest gunstige geval een half oog open en ontbloot een halve snijtand, waarmee ze denk ik zoiets terugzegt als: "Wie durft mij in mijn slaap te storen!"
En het maakt niet uit hoe enthousiast je doet. Zelfs je beste imitatie van een hele blije mama die net haar baby voor het eerst ziet omrollen, helpt voor geen kilometer.
Tand. Grom. Zucht. Snurkt verder.
Het duurde een paar jaar, maar ik kwam erachter dat het gewoon een kwestie is van een verkeerde vraag stellen.
Want tegenwoordig zeg ik: "Plasje doen?" in plaats van "Ga je mee?" en dat werkt als een tierelier. Zelfs als de Fryske hoogbejaarde bijna in delier ligt in haar mand, springt ze op alsof ze weer die jonge pup is die ze ooit was en komt enthousiast aangedreuteld om mee naar buiten te gaan.
En ik dacht vanmorgen bij mezelf: Hoe vaak komt het eigenlijk niet voor dat we mensen in beweging willen krijgen, maar dat dat niet lukt omdat we ook de verkeerde vraag stellen?
En hoe enthousiast je ook vraagt of je medewerkers meegaan, ze blijven in hun hok zitten, zetten de hakken in het zand of ontbloten zelfs hun tanden.
Mocht je daar binnen jouw organisatie ook last van hebben, of ben je gewoon benieuwd hoe je mensen in beweging krijgt, dan is het live Symposium 'Beweging' dat het Vitaliteitsnetwerk iets voor jou.
Daar hoor je de lessen van Professor Maria Hopman, van topsporter Epke Zonderland en van het Ministerie van Defensie.
Als partner van het Vitaliteitsnetwerk Nederland mogen we weer een aantal vrijkaarten weggeven.
Dus wil je leren hoe je medewerkers in beweging krijgt? En heb je zin om erbij te zijn op 9 juni in het PON Experience Center Move in Amsterdam?
Meld je dan als onze gast aan via deze link:
>>> Ik meld me aan voor het symposium 'Beweging' van Vitaliteitsnetwerk Nederland
- Selecteer de juiste bijeenkomst en vul je contactgegevens in
- Selecteer in ieder geval 'ik ben uitgenodigd en heb een code'
- Gebruik de code: 'HR Navigator-move' - En klik op 'aanmelden'