Steekt die medewerker zijn harige hand uit?
Een tijdje terug zag ik een foto van een orang-oetan in een reservaat in Borneo.
De orang-oetan is een van de meest bedreigde apensoorten. Zijn grootste vijand is, zoals bij de meeste bedreigde diersoorten, de mens.
Toch stak de aap zijn hand uit naar een bewaker die in het water was gevallen.
Water waar flink wat stroming stond, waar je door alle modder lastig kon bewegen en dat krioelde van de giftige slangen.
Het leek alsof de aap tegen de mens zei: "Kan ik je helpen?".
Een prachtig moment, vastgelegd door fotograaf Anil Prabhakar. Die er op zijn social account nog aan toevoegde:
"Once humanity dies in mankind, sometimes animals are guiding us back to our basics".
En misschien was het ook zo, dat de aap probeerde te helpen, alleen deze orang oetan zat al bijna haar hele leven in het reservaat en groeide op zonder moeder. En de aap en de bewaker kenden elkaar al sinds de jaren negentig.
De kans is dus groot dat de aap gewoon om eten vroeg. Omdat ze na 25 jaar afhankelijkheid van mensen simpelweg niet meer in staat is voor zichzelf te zorgen.
Dus hoe mooi de gedachte van Anil en het framen van dit plaatje ook is, de werkelijkheid was toch net iets anders.
Onze werkelijkheid is de afgelopen anderhalf jaar ook veranderd. Thuiswerken is het nieuwe normaal geworden en veel HR-professionals zien hun collega's ook amper.
Of alleen in teams- of zoem-frames, waarbij je elkaar misschien wel ziet en hoort, maar meestal moet raden hoe iemand zich echt voelt of wat er echt aan de hand is.
Verbonden zijn met je collega's, iets wat ze ook sociale cohesie noemen, is daarom keihard nodig. Voor de vitaliteit en gezondheid, maar ook voor de prestaties van medewerkers en organisaties.
En het mooie is dat, ook nu veel medewerkers grotendeels thuis werken, samenhang en verbinding tussen mensen eigenlijk heel eenvoudig te bereiken is.
Op 30 september aanstaande is er daarom het symposium 'Zonder Wij geen Jij'.
Hierin vertellen sprekers als Michel Poulain (ontdekker van de blauwe zones), Gert Jan Aleman (vitaliteitsmanager Gemeente Den Haag) en Beate Völker (hoogleraar sociologie Universiteit Utrecht) je hoe dat precies werkt.
Omdat wij partner zijn van het Vitaliteitsnetwerk Nederland dat dit symposium organiseert, mag ik een paar exclusieve kaarten weggeven.
Ik heb nog een paar exclusieve live plaatsen voor de live bijeenkomst en nog een aantal kaarten voor de livestream.
Wil je er 30-9 tussen 09:30 en 12:30 uur bij zijn?
Stuur me dan vandaag een reply op dit bericht per mail. Vertel me kort: waarom je hier graag bij wilt zijn. En ook wat jouw belangrijkste uitdaging is als het gaat om verbinding hebben en houden met je collega's.
Geef je ook even aan of je er live (in Wageningen) bij wil zijn of via de live stream?
Je krijgt dan snel bericht van me.