Speledingetjes HR
05 juli 2023 
2 min. leestijd

Speledingetjes HR

Aan een scheerlijn hangen oude edities van Kuifje en Asterix en Obelix, en in de hoek staat een levensgroot opgeblazen Jerommeke. In de stripboekenruilwinkel zit Hansja zoals gewoonlijk weer eens te lezen. 

Ze heeft dan ook niet in de gaten dat er een halfgare indiaan buiten loopt. Die, als we goed kijken, wel iets weg heeft van neef Herbert.

Dan klinkelt de ouderwetse winkelbel en inderdaad komt er een indiaan binnen.

'Uch, grijze neef groet jonge morgen druppeldal"

Waarop Hansje begint te lachen, van haar stripboek opkijkt en zegt :"Wat heb je nu weer voor pak aan".

"Nou, deze indianenspeledingetjes heb ik eerlijk gevonden. In een plastic zak."

Als je van mijn generatie bent, weet je wel waarover ik het heb. De familie Knots natuurlijk. Misschien wel de leukste kinderserie voor volwassenen ooit.

Met ouwe zemelaar Opa Knots, kloddertje roze hier Tante Til en natuurlijk neef Herbert, die in het dagelijkse leven een saaie belastingambtenaar was en een speledingetjes fetisch had. Altijd op zoek naar het nieuwste van het nieuwste, omdat hij op het oude alweer was uitgekeken.

Toen ik van de week geheel melancholisch een aflevering zat te kijken, moest ik ineens denken aan een nogal over de top HR manager die ik een tijdje geleden sprak. 

Die ging helemaal los op de nieuwste filosofieën over HR. Het was een in mijn ogen nogal wazig verhaal over dat HR niet meer zou bestaan en dat we het voortaan he-le-maal anders moeten doen. Dan zou alles goed komen. Uh-huh.

Ik noem dit soort HR-professionals speledingetjes mensen, ze rennen elke maand naar een volgend HR speeltje, omarmen weer een nieuw theorietje en zijn dol op Engelse termen. Soms wedijveren ze zelfs met de IT-afdeling als het gaat om ingewikkelde woorden gebruiken (en trouwens ook op niet op tijd leveren).

Maar als ik één ding heb geleerd in dertig jaar werken, is dat je dingen niet voor elkaar krijgt als je ze nodeloos ingewikkeld maakt. Net zo min als dat je iets voor elkaar krijgt als je elke maand weer een nieuw speledingetje omarmt. 

Dat weet ik, omdat ik meer dan 19.000 HR-strijders heb gesproken en gehoord en weet waar ze mee worstelen. Omdat ik weet wat hun grootste nachtmerries zijn en ook op welke manier ze dan wél succes boeken. Dat is zelden met een nieuw speeltje.

Van de beste lessen heb ik nu samen met co-auteur Pauline Miedema een training gemaakt met als leidraad natuurlijk onze bestseller 'HR met Ballen'.

Een training waarbij we niet de nieuwste speledingetjes gaan onderzoeken. Maar een praktijkgerichte training waar we de wijze lessen van duizenden andere HR-professionals gebruiken om een echte HR-adviseur met ballen te worden. Eentje die het MT voortaan van hun stoelen blaast, zonder zich uit te hoeven dossen in een indianenpak.

Op de speciale pagina kun je alle details lezen over de training 'Zo word je HR-adviseur met ballen in één dag'.

Deze week kun je je daar aanmelden voor de early bird prijs. Je betaalt tot vrijdag 18:00 uur namelijk geen € 795 maar slechts € 595. Wees er op tijd bij, want het aantal plaatsen is beperkt.

Lees alles over de training 'Zo word je HR-adviseur met ballen in één dag' >>