Sluit jij je schelp als het smerig wordt?
In Warschau, om precies te zijn bij de Gruba Kaśka, liggen acht mosselen net onder het wateroppervlakte.
Die tweekleppige weekdieren zijn nogal belangrijk voor de inwoners van Warschau. Zo belangrijk zelfs, dat ze 24 uur per dag in de gaten gehouden worden.
Want als die mosselen hun schelp sluiten, dan kan dat het leven kosten aan de meer dan 1,7 miljoen inwoners van Warschau.
Die mosselmannen hebben daarom een chipje op hun schelp gekregen.
Het principe is heel simpel: als de mossel zijn schelp dicht doet, is het drinkwater van Warschau waarschijnlijk smerig. Of zelfs ernstig vervuild. Want als een mossel vies water detecteert, dan sluit hij zijn schelp.
Als dit gebeurt, gaat er een belletje af in het controlecentrum van het waterleidingsbedrijf en wordt het water als de wiedeweerga gecontroleerd, zodat iedereen veilig uit de kraan kan lurken.
In veel organisaties zitten er ook mosselen onder het wateroppervlak.
Het zijn de medewerkers die je meestal een beetje over het hoofd ziet, dus het is zeker niet de joviale salespickle, of de extraverte dame van marketing.
Deze medewerkers laten misschien niet zo snel van zich horen, maar ze zijn wel belangrijk als er belangrijke besluiten moeten worden genomen, over strategie, over het HR-beleid, of over grote veranderingen.
Want als je alleen maar luistert naar de meerderheid en niet naar wat zich onder water afspeelt, zou het zomaar eens erg smerig kunnen worden. Of zelfs giftig.
Want deze medewerkers zien dingen die de altijd wat opportunistische salespickles niet zien.
Maar dan moet je wel de moeite nemen te luisteren. En ook een paar ideeën loslaten.
Want een bedrijf is echt niet per se een democratie, waar je uitgaat van de meeste stemmen gelden.
En het is al helemaal geen dictatuur, waar de eindbaas het allemaal voor het zeggen heeft.
Tenminste, als je niet wilt dat de mosselen in jouw bedrijf hun schelp dichtklappen en de rest van de organisatie al snel gaat schuimbekken en het loodje legt.
Terwijl de oplossing simpel is. Luister gewoon naar de meerderheid, maar vooral ook naar de minderheid, naar de onderstroom, naar afwijkende meningen, en probeer dan toch de consensus te vinden, zodat je kunt werken aan een oplossing in plaats van moet vechten tegen weerstand of mosselen open moet wrikken met een stomp mes.
Over dit onderwerp heb ik een masterclass met Sandra Bouckaert opgenomen. Zij is dé specialist op het gebied van onderstroom in organisaties. Ze laat professionals op een natuurlijke manier met elkaar samenwerken, leert hen omgaan met spanningen en conflicten zodat het gezamenlijk doel bereikt kan worden.
In deze masterclass over Onderstroom in organisaties leer je dat je draagvlak niet zomaar kunt creëren, maar dat mensen wél met je meegaan op het moment dat ze meegenomen worden in de plannen.
Je krijgt de masterclass cadeau bij de Masterclass over Duurzame Inzetbaarheid, het thema van deze maand van BG magazine Plus
Die masterclass kun je deze week met 50% korting bestellen. Je betaalt dus geen € 125,-- maar slechts € 62,50.
>>> Bestel de masterclass Duurzame Inzetbaarheid