Simpele rekensom waarmee je elke manager laat zwijgen
11 mei 2023 
2 min. leestijd

Simpele rekensom waarmee je elke manager laat zwijgen

Vandaag ga ik met je naar een financiële balans kijken.

Nee, nu niet gelijk afhaken, hardop gapen of in slaap vallen. Want ik ga je één ding vertellen. Iets wat je uit die balans kunt halen, waarmee je het MT het zwijgen oplegt als je op zoek bent naar HR-budget.

En ja, een balans is retezaai. Vind ik ook. Maar jouw MT of directie niet. Die smullen ervan. Want er staat precies in wat de waarde is van de organisatie, hoe ze het doen ten opzichte van vorig jaar, hoe hoog de winst is en misschien wel wat de waarde is als ze hun aandelen verkopen.

Er staat ook in wat personeel kost.

Ja precies dat. Wat personeel kost.

Dus niet wat personeel waard is, want boekhoudkundig geeft personeel geen enkele waarde. Menselijk kapitaal wordt gezien als kostenpost. En dat is behoorlijk achterlijk, maar wel de realiteit.

Want machines, gebouwen, software, lease auto's, dat heeft allemaal wel waarde. Je medewerkers niet. Volgens de mensen die alles in boekhoudkundige balans houden dan.

Alleen klopt dat natuurlijk niet, want mensen zijn by far het belangrijkste kapitaal in je organisatie. Zonder mensen gebeurt er helemaal niets. Er worden geen adviezen gegeven, er wordt niets geïnstalleerd, er draait geen enkele machine en alle schappen zijn leeg.

Sterker nog, de waarde van menselijk kapitaal is het tienvoudige van al het fysieke kapitaal. Dat las ik in het fascinerende boek 'Building a second brain' van Tiago Forte, waar ik je op een later moment nog eens over vertel.

Hij heeft uitgerekend wat de waarde is van fysiek kapitaal in de VS. Fysiek kapitaal is alle gebouwen, land en machines bij elkaar. In de VS is die waarde 10 biljoen. Dat is dus een 10 met 12 nullen.

Maar de waarde van menselijk kapitaal is nog groter. 5 tot 10 keer groter zelfs. Dan gaat het om kennis, know how, opleiding, ervaring, wijsheid, vaardigheden, relaties, gezond verstand en zelfs intuïtie van medewerkers. En omdat Nederland veel meer een kennisland is dan Amerika, zal het eerder het tienvoudige zijn. 

Dit zijn mooie getallen om mee aan de slag te gaan als je bijvoorbeeld op zoek bent naar budget voor typische HR-thema's als Duurzame Inzetbaarheid, strategische personeelsplanning of opleiding en training. 

Want ja, zo'n machine is ook belangrijk, maar mensen die de machine bedienen zijn dus tien keer zo belangrijk. 

Moet je dus wel even weten wat de waarde is van al die machines, land en gebouwen. En dat staat altijd op de balans. Zoek maar eens in de jaarrekening onder het kopje 'Vaste activa'. 

Als je dat getal weet, weet je ook de waarde van jouw menselijk kapitaal. Nulletje erachter en klaar.

Goed, dit is meer dan genoeg over boekhouden voor deze week.

In mijn boek 'HR met Ballen' vertel ik je hoe je de cijfers van jouw organisatie kunt gebruiken om HR weer bovenaan de agenda te krijgen. 

Ik vertel je ook waarom HR bij uitstek een vak is waar je met keiharde cijfers kunt werken, zelfs als jij of je MT nog steeds denkt dat HR toch vooral soft geneuzel is. 

En hoe je van bijna elk HR-thema een keiharde business case maakt, die met maar een klein beetje inspanning de beste business case oplevert die jouw MT ooit heeft gezien.

Moet je nog wel even mijn boek kopen natuurlijk. Heb ik toevallig ook een onweerstaanbare business case van gemaakt. Een waar je niet omheen kan. Want ik heb mijn verjaardagsactie van gisteren verlengd tot vrijdag 23:59 uur.

Mocht je die gemist hebben: als je nu mijn boek 'HR met Ballen' koopt, krijg je het luisterboek ter waarde van € 14,50 erbij cadeau. 

En dat is handig, want als je leest en luistert tegelijk, onthoud je tot vijf keer meer dan wanneer je alleen maar leest. 

Dus heb je mijn boek nog niet, of wil je het iemand cadeau doen (je manager of zo) of zelf stiekem nog een keer naar mijn warme worstenstem luisteren ;-)

Dan hoef je alleen maar even op de link hieronder te klikken en het papieren boek te bestellen. Doe je dat voor vrijdag 23:59 uur, dan krijg je het luisterboek cadeau.

Bestel 'HR met Ballen' en ontvang gratis het luisterboek t.w.v. € 14,50 >>>