Ooit werkte ik in een vijfsterrenhotel op de Prinsengracht. Daar werd met zo'n prikklok bij de personeelsingang getimed of je wel 8 uur en 30 minuten binnen was en kreeg je alleen betaald als je exact het aantal minuten had gewerkt dat op je arbeidscontract stond.
Daar hadden wij pinguïnobers wel een antwoord op, want we gingen ruim voor tijd naar de kelder om ons om te kleden, daarna een kwartier lang een beetje slap ouwenelen en dan nog een peuk roken tot het tijd was, en prikten dan 'trrrrrklonk' keurig onze uren af.
Niemand die het door had, want ook slecht betaalde managers rookten gewoon mee.
Toen ik later zelf manager was, ergerde ik me trouwens skeel aan een hele kudde lamlendige werknemers die om tien voor vijf al hun jas gingen halen, om zo bij klokslag vijf uur iedereen een fijne avond te kunnen wensen.
Maar tijden veranderen en werk is voor heel veel mensen allang niet meer van negen tot vijf. De prikklok is steeds iets meer van vroeger.
Want werk is er altijd, ook 's avonds, of zelfs als je vrij bent en met je kinderen iets leuks aan het doen bent. Op elk moment zijn er werkgevers of collega's die van je verwachten dat je ook bereikbaar bent. Dat je even snel reageert, dat mailtje stuurt, een pingetje beantwoordt.
En dat zorgt voor meer werkstress. Maar liefst 17% van de werknemers heeft last van burn-out gerelateerde klachten. Wat overigens echt nog geen burn-out is, maar toch. We hebben het dan wel over 1,3 miljoen werkende Nederlanders.
Ik las in een artikel op Sprout dat 'loud leaving' een oplossing. Loud leaving is zeg maar heel hard roepen dat je werkdag erop zit. Dat is iets ingewikkelder dan je collega's een fijne avond wensen, want je moet uitklokken op de chat, slack, de mail, de telefoon en zorgen dat die verrotte notificaties voorlopig even stoppen.
Je klokt uit als een schreeuwende digitale prikklok: "IK STOP ERMEE. IK GEEF GEEN REACTIE MEER. NEE ECHT NIET. FIJNE AVOND".
Hoe zit het bij jou eigenlijk? Heb jij enig idee hoe het zit met de werkstress die werknemers in jouw organisatie ervaren? En meet je dat wel eens? Of is dat een onderwerp dat je nog even uitstelt?
Nu je weet dat een op de vijf werkende Nederlanders hier last van heeft, vind je het dan nog steeds okay om het te negeren? Of ga je dit thema vandaag nog bij de hoorns pakken?
Door te beginnen met het in kaart brengen van de risico's in jouw organisatie. Want werkdruk is niet de enige oorzaak van verzuim, maar ook van verminderde productiviteit, een hoger verloop, minder tevreden en minder goed functionerende werknemers, meer fouten en calamiteiten, en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Een PMO, kort voor preventief medisch onderzoek, is een handig hulpmiddel om erachter te komen wat er allemaal speelt in jouw organisatie.
Dus niet alleen die werkdruk, maar ook de werkomgeving zelf, hoe het zit met de leidinggevende, de veiligheid, of medewerkers zich gehoord voelen, en simpelweg of jouw werknemers gezond genoeg zijn om hun werk te kunnen doen. Niet alleen vandaag, maar het liefst natuurlijk ook over vijf jaar.
Een PMO is trouwens ook gewoon verplicht en je kunt een fikse boete krijgen als je deze niet kunt laten zien.
Op onze website staat een handige vragenlijst voor de PMO. Als je deze invult, neemt een van onze adviseurs contact met je op, bespreken we de mogelijkheden en ontvang je binnen 1 dag een vergelijking van de drie best passende PMO-aanbieders voor jouw organisatie.
Gratis, vrijblijvend en uiteraard 100% onafhankelijk, zoals je van ons gewend bent. Dit is de link naar de vragenlijst.