Paraplumepper
30 augustus 2022 
3 min. leestijd

Paraplumepper

Een uur voor middernacht verschenen wij, de mannen van de graveyard shift, in onze groene synthetische apepakkies, inclusief bijpassende groene nekknijper, aan de balie van het luxe vijf-sterrenhotel vlakbij het Leidseplein.

Het hotel was rond die tijd nog in vol bedrijf, de bar was open, de Hongaarse pianist speelde plichtmatig zijn cliche-deuntjes op het klavier, er waren nog wat late check-ins - rechtstreeks vanuit Schiphol - en sommige eenzame heren wilden graag worden voorzien van wat gezelschap.

Iets wat streng verboden was, maar de volgende ochtend vaak beloond werd met een rijkelijke tip bij de check-out en waarvoor wij mannen van de night shift graag onze ogen sloten, ook omdat we als geen ander wisten hoe eenzaam de lange nachten in een hotel kunnen zijn.

Vaak was er ook die hele boze meneer. Die kwam dan vanuit de bar dronken naar ons toe gewaggeld, je zag al aan zijn gezicht hoe laat het was.

Als je hem niet, nog voor hij bij de balie was, als een onderdanig knikkende plantageslaaf een goedenavond wenste, als je vergat om met twee woorden te spreken, of als je - hoe durf je - vergat achter elke zin 'meneer Knuf' toe te voegen, dan sloeg hij met zijn paraplu keihard op de balie, gewoon in het bijzijn van gasten die een paar honderd gulden per nacht betaalden en dit extra vertier er gratis bij kregen.

Waarbij zijn rood doorlopen ogen van woede bijna uit zijn jeneverhoofd knapten en zijn mond vol gratis consumptiebonnen brieste: "Het is meneer Knuf voor jou".

Waarna we nog maar een keer als een lam knipmes vooroverbogen en gedwee zeiden: "Jawel meneer knuf, goedenavond meneer Knuf". En de dronken paraplu mepper - alias hoteldirecteur - naar zijn appartement in de stad ging om zijn zoveelste roes uit te slapen.

Dat hotel had trouwens niet een manager, maar 132 of zo. Van de bijna 200 medewerkers, hadden er dus meer dan 130 iets met manager op hun kaartje. Sommigen vonden Vincent Knuf - het is meneer Knuf voor jou - een lichtend voorbeeld, dus je begrijpt wat voor leerzame plek dit was.

Misschien snap je, dat ik vanaf dat moment allergisch ben voor alles wat met hiërarchie te maken heeft, en ja, helemaal voor foute pakken en stropdassen die daarbij horen.

Waar ik ook allergisch voor ben, zijn de arbodiensten die je maar wat op de mouw spelden en je iets willen verkopen wat je niet nodig hebt.

En waar ik helemaal jeuk van krijg, zijn arbo-consultants die met hun ouderwetse modellen en ideeën op de balie slaan en vooral uit zijn op je volle portemonnee. Die je een factuur sturen van tienduizenden euro's voor iets wat je van de regen in een kilometersdiepe plomp brengt.

Dan heb ik het bijvoorbeeld over modellen zoals het old school eigenregiemodel - je weet wel - de mythe dat de leidinggevende de regie zou kunnen voeren over het verzuim.

Want als je de moeite zou nemen je even los te weken van hun dronkemansgeloel aan de bar, zou ik je vertellen dat het eigenregiemodel je maar één garantie geeft.

Namelijk, dat je verzuim alleen maar zal stijgen en dat dit model de BV Nederland elk jaar opnieuw honderden miljoenen aan onnodige schade oplevert. 

De mythe van eigen regie is een van de niet te missen feiten en fabels die Marco de Zeeuw en ik je uitleggen in de online workshop Inkoop Arbodienstverlening en Preventie op 13 september om 13:30 uur

Daarin vertellen Marco en ik je alles wat je moet weten om een nieuwe arbodienst te selecteren. En ook... 

  • Welke 5 valkuilen er zijn als je op zoek gaat naar de beste arbodienst. 
  • Hoe je voorkomt dat je verkeerd ingerichte arbobeleid je tienduizenden euro's kost. 
  • 5 niet te missen feiten en fabels over arbodienstverlening die niemand je vertelt. 
  • Hoe je door alle glimmende folders en verkooppraatjes van arbodiensten heen prikt, zodat je nooit meer een verkeerde arbodienst kiest. 
  • Hoe je in 3 simpele stappen direct aan de slag kunt met preventie en duurzame inzetbaarheid en zorgt dat het ook echt werkt. 
  • Waarom gratis arbo niet bestaat en zelfs niets anders is dan een fopcontract, met teleurstelling, frustratie en een vette rekening als resultaat. 
  • De 3 redenen waarom het eigenregiemodel zelden meer werkt en zelfs zorgt voor honderden miljoenen extra schade voor de BV Nederland. 

Na de workshop weet je genoeg om zelf aan de slag te gaan met je zoektocht, of je laat ons jou helpen. Aanmelden doe je via deze link: 

>>> Aanmelden gratis workshop Inkoop Arbodienstverlening en Preventie