Mie mie mie
Voordat ik ondernemer was, werkte ik niet alleen in de snelle reclamewereld, maar ook bij een aantal corporates.
Eigenlijk allemaal stressvolle banen, met veel verantwoordelijkheid, met veel politiek en ander ingewikkeld gedoe. Dingen waar ik nogal slecht in ben.
Als werknemer, manager en als ondernemer maakte ik een aantal flinke crises mee. Als ouder van een kind met de diagnose ASS bijna dagelijks nog een paar meer.
Er waren regelmatig periodes dat ik zestig uur of meer per week werkte, me te pletter rookte, slecht at en nog nauwelijks aan beweging deed.
Er was zelfs een periode dat ik een paar maanden lang met een blaffende longinfectie gewoon lekker bleef doorwerken, net zolang tot ik een chronische hyperventilatie had ontwikkeld.
Waardoor ik een beetje spannend gesprek nauwelijks meer kon voeren, omdat ik dan flauw dreigde te vallen.
Standaard woog ik een kilo of vijf (en soms tien) teveel, en ontwikkelde ook nog een patroon van slecht slapen, bijna omvallen, en dan toch gewoon maar doorgaan.
Langzamerhand kwam ik tot het besef, dat het misschien echt een keer op zou zijn. Kortom dat er iets moest gebeuren. Dat ik een beter Bobmensch moest worden.
Iets wat verder ging dan een opleiding volgen, boeken verslinden met de nieuwste inzichten of jaar in jaar uit duizenden euro’s uitgeven aan mijn persoonlijke ontwikkeling.
Het afgelopen decennium ben ik steeds bewuster bezig met wat ik lifehacks noem. Ik weet het, een afschuwelijke term, maar ik heb gewoon geen beter woord.
Voor mij zijn er negen lifehacks die mijn leven anders hebben gemaakt.
Ik zeg bewust 'anders', dus niet een totale grote omwenteling of zo, of dat ik het licht heb gezien en ineens in een ascetische monnik ben veranderd, want dat is echt de grootste BOELSHYDT.
Inderdaad. Met hoofdletters. Net als vertrouwen, komt echte verandering te voet en gaat het te paard.
Maar goed, de lifehack die voor mij absoluut op nummer een staat, is heel simpel: ik zet elke dag mijn wekker een uur vroeger.
Want als ik om zes uur opsta, heb ik minstens een uur, en vaak zelfs twee uur voor mezelf. Precies Mie mie mie-time!
Ik lees dan bijvoorbeeld een halfuur in een boek, schrijf natuurlijk deze column, ga wat sporten, mediteren of gewoon een beetje naar de kwetterende vogels kijken met een eigenstegemaakte kop havermelk cappuccino.
Deze mie-time heeft mijn leven behoorlijk veranderd. Want zelden heb ik nog het idee dat ik echt tijd tekort kom. Deze uren zijn het meest productief van de hele dag. Soms doe ik in die extra tijd zelfs meer dan de rest van de dag.
Of het wat voor jou is, weet ik niet, maar mocht je nu steeds het gevoel hebben dat je nergens aan toekomt, voel je je de hele dag opgejaagd, en zijn er steeds mensen die iets van je moeten, dan zou mijn advies zijn: probeer het gewoon eens een keer.
Of nu eigenlijk twee keer, want een andere wijze les is dat je alles minstens twee keer moet proberen, omdat het de eerste keer meestal mislukt.
Dus zet die wekker een uur eerder, of als je dat veuls te overdreven vindt, eerst een kwartiertje, bedenk wat je in die tijd gaat doen en kijk wat het je brengt.
Zet hem op, ik zal aan je denken morgen!
Oh ja. Ben je op zoek naar meer van deze inzichten? Wil je graag samen met andere gelijkgestemde HR-professionals elke maand aan jouw vaardigheden als HR-adviseur werken? Lijkt het je leuk om een jaar met mij en Pauline Miedema aan de slag te gaan om een HR-adviseur met ballen te worden? Kijk dan even naar het jaarprogramma van BG magazine Plus. Dit is de link met alle informatie.
>>> Bekijk het BG magazine Plus programma